Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Veszettség elleni oltásA veszettség oltásnak közegészségügyi jelentősége az elsődleges. A kórokozó egy vírus, ami a veszett állatok harapásával terjed, embert is halálosan betegítheti meg. A veszett állat (pl. róka) viselkedése megváltozik, egy idő után fokozott ingerlékenység, támadó magatartás, majd bénulások jelentkeznek. A beteg állatok a garatizmok bénulása miatt nem tudnak nyelni, nyálzanak, víziszony alakul ki. A görcsös idegállapot bénulásokba megy át, és a klinikailag megnyilvánuló betegség következetesen halállal végződik. A súlyos következmények miatt a veszettség elleni oltás törvényileg szabályozott.

Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása jogszabály erejénél fogva kötelező, az az eb tartójának felelőssége, esetleges elmulasztásáért is az eb tartója felelős. A rendelet szerint kötelező minden három hónapos kort elért kutyát beoltatni veszettség ellen, majd ezt hat hónap múlva megismételni. Erre az első két oltásra csak monovalens (csak a veszettség ellen szóló) vakcina használható. Az egy évnél idősebb kutyákat évente egyszer kell oltatni, itt már használható kombinált (a veszettség mellett más ellen is védő) oltás.

A viszonylag jó oltási fegyelemnek, valamint főleg a rókák szájon át történő immunizálásának köszönhetően jelentősen lecsökkent a veszettség esetek száma. Mégis kérek minden állattartót, figyeljen oda, ne legyen kutyája veszettség elleni oltása egy évnél régebbi, sok kellemetlenséget megelőzhet ezzel. Bár a macskáknál nem kötelező ez az oltás, de legalább annyira indokolt nekik is beadatni, ezért minden cicának ajánljuk.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar