Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Toklász és bűzmirigyVan néhány furcsa hangzású szó, melyeket csak a kutyatartók ismernek, azoknak is csak egy része. Pedig a címben szereplő két dolog sok kutyus életét megkeseríti. Aktualitást a cikkemhez az ad, hogy most kezdődött az idei toklász szezon.

Mi is a toklász?

A toklász az egérárpa termése. Ez a gabonaszerű növény az utak, járdák szélén, kaszálatlan kertekben mindenütt nő, május végén érik be, és egész nyáron, augusztus végéig veszélyezteti kedvenceinket. A toklász megtapad a hosszabb szőrű kutyák bundáján, és mint egy horog, csak befelé tud haladni. A bőrt átfúrva súlyos gyulladást okozhat, a szövetek közt vándorlásra képes. Leggyakrabban a fülbe kerül, hirtelen erős fülrázás, fejoldaltartás kezdődik, képes a dobhártyát átfúrva közép- és belsőfül-gyulladást kelteni. Másik gyakori hely az ujjak köze, sokszor hetekig-hónapokig tartó sipoly az eredmény. Ritkábban bekerülhet még a hónalj és a lágyék bőrébe, a szembe, a végbélbe, a fogak és az íny közé. A már befúródott toklászt csak állatorvos tudja eltávolítani idegentest-fogóval. Megelőzésként nyírassuk meg a hosszabb szőrű kutyákat májusban, főleg a spánieleket. Fontos, hogy, rövid legyen a szőr az ujjak között és a fülön. Séta végén nézzük át az ujjak közti, és a fül belső oldalán növő szőrzetet. Spánieleknél ajánlott még séta közben vattagombóc a fülbe.

Mi az a bűzmirigy?

A bűzmirigy, vagy végbélzacskó a végbélnyílásnál kétoldalt található mirigyes szerv. Elsődlegesen az egyedi szagazonosítást szolgálja, ezt szokták szimatolni találkozáskor az ebek. Normálisan székletürítéskor, ijedtség, erőlködés hatására mindig jön ki egy kevés váladék belőle. Főleg a kisebb testű fajtáknál a mirigy nem mindig ürül, hajlamos lehet a pangásra és a gyulladásra is. Ennek kezdeti jele a „szánkázás” – az állat fenekét a földön csúsztatja. Később megduzzad, kipirosodik, meg is fakadhat. Az enyhe esetekben a bűzmirigy kinyomásával segítünk, a súlyosabbaknál antibiotikumot adunk, a makacs sokszor kiújuló gyulladásnál műtétet végzünk. Megelőzésként a hajlamos állatoknál a bűzmirigy időnkénti kinyomása ajánlott – ezt érdemes szakemberre bízni. Hogy milyen gyakran, azt ki kell tapasztalni. Amelyik állatnál nincs ilyen probléma (nem szánkázik) felesleges a végbélzacskó kiürítése.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar