Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Nyomott orr szindrómaAz utóbbi évtizedben divatba jöttek a rövid orrú kutyák. Sokan tartanak angol vagy francia bulldogot, mopszot, masztiff típusú kutyákat. Mindenki tapasztalhatja, hogy ezek a kutyák gyakran horkolnak, hörögnek különösen erősebb mozgás, vagy izgalom hatására. A meleget nem nagyon bírják, folyton lihegnek, nem tudják becsukni a szájukat, lilul a nyelvük, akár el is ájulhatnak. Hajlamosak a légúti betegségekre.

A jelenség magyar neve rövid fej szindróma (brachiocephal szindróma). Szegény nyomott orrú kutyáknak szűk az orrnyílása, nagyon hosszú és vastag a lágy szájpadlása (elzárja a gégét), a gégéjük és a légcsövük igen szűk. A légcső és a mellkas bejárat arányát röntgennel mérjük. Sokat elárul, hogy a rövid fejűeknél 0,16-os érték is elfogadható, bulldogoknál a 0,12-es arány is megengedett, pedig a többi fajta esetében csak 0,2-es arányszámtól tekinthető egészségesnek.

A betegség kezelésénél nem reális cél a teljes gyógyulás. Hörgőtágító gyógyszereket adhatunk, fulladozás, hőguta esetén egy hideg zuhany életmentő. A sokat hörgő, röfögő kutyáknál műtétet végzünk, egyszerre valamennyi műthető rendellenességet rendezünk. A szűk orrnyílást plasztikai műtéttel tágítjuk, a megnyúlt lágy szájpadlást lebenyplasztikával kurtítjuk, a gége előesett képleteit eltávolítom. A műtéttel sokat javul a fulladozó állatok életminősége.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar