Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Nyaralás a kutyánkkal.Ha kutyánk van, nem csak a saját nyaralásunkat kell megtervezni, azt is el kell dönteni, mit csináljunk ebünkkel. Szerencsés esetben valamely családtag, vagy szomszéd vigyáz az állatra. Ilyenkor is érdemes az etetési szokásokat, egyéb teendőket átbeszélni, kérdés, vagy baj esetére telefonszámot hagyni. Szombathelyen és környékén több kutyapanzió is kínálja szolgáltatását, ez is egy lehetséges megoldás, a kutyák többsége jól tolerálja az új környezetet. Érdemes előzetesen személyesen feltérképezni a lehetséges kutyapanziót, a tartási körülményeket, nehogy az esetleges problémák az elutazás pillanatában adódjanak.

Egyre többen nyaralásra is magukkal viszik kedvencüket. Nem árt, ha hozzászoktatjuk a kutyát az autózáshoz. Legyen egy állandó helye a kocsiban, legjobb egy viszonylag zárt rész, nehogy hirtelen fékezéskor ide-oda röpködjön az utastérben. Kaphatóak már biztonsági felszerelések kutyák részére is. Utazás közben rendszeresen álljunk meg, itassuk meg az ebet, hagyjuk, hogy a dolgát elvégezze, használjunk pórázt az idegen helyen. Néhány kutya és főleg macska idegesen viselkedik utazáskor, nekik nagyon biztonságosan alkalmazható állatgyógyászati nyugtatót tudunk adni. Náluk is létezik az utazási betegség, émelygés és hányás léphet fel. Heteken belül lehet már kapni egy új állatgyógyszert, ami az utazási betegséget hatásosan kezelni képes. A nyári melegben előzzük meg a hőgutát, ha megállunk, mindig tekerjük le résnyire az ablakot, hosszan ne hagyjuk az autóban az állatot. Nem helyes viszont, ha nyitott ablaknál utazik a kutya, a huzat igen gyakran kötőhártya-gyulladást okoz.

Ha külföldre utazunk állatútlevélre is szükség lesz, ami állatorvosnál beszerezhető. Ez egy negyedórás adminisztrációval, azonnal kiállítható okmány, a kutya egész életére használható, érvényességét évente, a kötelező veszettség elleni oltás bevezetésével nyeri el. Kötelező még mikrochip beültetése az állat egyedi azonosíthatóságához. A művelet egy vastagabb tűvel beadott injekciónak felel meg. Az eb adatai egy interneten keresztül bárhol elérhető, nemzetközi nyilvántartásba kerülnek, ami elveszés esetén is hasznos lehet.

Végezetül még a leishmaniosist nevű betegséget említeném, olasz, spanyol, görög területeken, Horvátország délibb részein fordul elő. Kutyákon gyógyíthatatlan bőr- és zsigeri (máj és vese) betegséget okoz, lepkeszúnyogok terjesztik. Fontos a megelőzés, patikánkban beszerezhetőek a szúnyogokat megfelelően távoltartó cseppek és nyakörv.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar