Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Néhány jó tanács hogyan előzzük meg kedvencük elhízását.Az elhízás ugyanolyan „népbetegség” kedvenceinknél, mint az embereknél. Rengeteg a túlsúlyos kutya és macska. Nem vesszük figyelembe, hogy ők ragadozók. Ha van zsákmány azt el is fogyasztják, hiszen ki tudja mit hoz a holnap? A harmadik adag eleséget is ugyanolyan lelkesen habzsolják, mintha éhesek volnának. Sok gazdát megtéveszt ez a viselkedés. A kövérség szövődményei (keringési, ízületi gondok, cukorbetegség, macskákban májproblémák) állatokban nagyon gyakoriak.

Hogy ismerhetjük fel az elhízást? Bonyolult pontozásos kondícióbecslési módszerek léteznek, ezeket nem részletezném. A legegyszerűbb, ha a mellkast végigtapintva próbáljuk a bordákat elérni. Ha nem érezzük őket, ez bizony kövérségre utal.

Mit tehet a kövér állat gazdája? Bizony fogyókúráztatni kell a kutyát. A legjobb a ciklikus-periodikus módszer. Először cél testsúlyt tűzünk ki, ez lehet a fajta standard, vagy az állatorvos által becsült érték (keverékek). Utána megnézzük a tápzacskón, hogy erre mennyi eleség járna, ez a 100 %. Kezdetben az első két hétben, ennek csak a 60 %-át adjuk, majd két hétig a teljes (100 %-os) adagot, majd két hetente ezt váltogatjuk. A kúra akár fél évig is eltarthat, de így csökken a májelzsírosodás veszélye.

Az igénybe vett tápnak arányosan több fehérjét, aminosavakat, és vitaminokat kell tartalmaznia. A legjobbak az állatpatikákban kapható speciális fogyasztó tápok (pl. Hill’s r/d). Az egyéb úgynevezett light eleségek inkább az elhízás megakadályozására, testsúly kontrollra használhatóak elsősorban ivartalanított állatoknál. Az etetési időt csökkentsük, a mozgás aktivitást lehetőleg növeljük.

Ne adjunk sok szénhidrátot (tésztaféléket, kenyeret, péksüteményeket, édességet), zsíros ételeket az ilyen kutyának.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar