Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Nagytestű kutyák betegségeiElőször a rossz hír: sajnos a nagytestű kutyák rövidebb ideig élnek, mint a kistestűek. Az óriás fajtáknál csak nyolc év a várható élettartam (pl. dog 6,5 év, bernáthegyi 7,5 év, leonbergi 8 év).

Milyen betegségek fenyegetik ezeket az állatokat? A leggyakoribbak, nem meglepő módon, a csontozat problémái. Az ok kétharmadrészt genetikai, öröklődő, egyharmadnyi arányban a hibás kölyökkori felneveléshez, tápláláshoz köthető. Tehát nagytestű kiskutya vásárlásakor igyekezzünk csípőszűrésen, esetleg váll-, könyökszűrésen átesett szülők kölykét választani. Ez persze drágább, de sok későbbi kellemetlenséget takaríthatunk meg. Fontos a kölyökkori táplálás, csak száraz kölyöktápot adjunk, és szigorúan a gyártó által korra és testtömegre megadott adagban. A fő hiba a korlátlan etetés, a gyors növekedési ütemet a csontozat nem tudja követni, ízületi fájdalmak, sántaság lép fel. Szintén gond a színhús, vagy a házi maradék etetése. Ezeknek teljesen más az összetétele, mint amire a kiskutyának szüksége lenne.

A következményeket sok kutyatartó ismeri, csípőízület rossz alakulása (diszplázia), a könyök és váll elfajulása, esetleg porcleválás lesz az eredmény. Az ilyen állat hol egyik, hol másik lábára sántít, gyógyszeres kezelést, súlyos esetben műtétet igényel.

Idősebb nagytestű állatokban különösen gyakori a diszplázia, vagy a hátulsó ágyékcsigolyák és a keresztcsont „elmeszesedése” miatti hátsó testfél gyengeség. Sokat segíthetnek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és porcvédő készítmények.

Igen gyakori nagytestű kutyáknál a szívizomzat elfajulása és kóros tágulata. Dobermann, dog, masztiff fajták középkorú kan egyedeinél látjuk főleg. Köhögéssel, nehezített légzéssel jelentkezik. A túlélés gyógykezelés mellett is csak pár hónap általában.

Végül talán a legfontosabb betegség, melyet minden nagytestű kutya gazdájának ismerni illik, a gyomorcsavr. Ha azt látjuk, hogy az állat hasa hirtelen hordószerűvé puffad, az állat öklendezik, nagyon rosszul van, rohanjunk vele állatorvoshoz. Ha 4-8 órán belül nem kerül műtétre sor, a kutya menthetetlenül elpusztul. E betegség miatt a nagytestű kutyáknak inkább naponta kétszer adjunk enni, evés után ne játsszon, hemperegjen az állat. Részesítsük előnyben a húsalapú, nedves, kevésbé erjedő tápokat.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar