Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mit tehetünk elveszés ellen?Itt és most nem arról szeretnék írni, hogy hogyan akadályozzuk meg az elcsavargást és elveszést, mert erre azért a gazdák nagy része odafigyel. Például fontos a jól záró kerítés és kapu, a kutya legyen annyira fegyelmezett, hogy hívásra visszajöjjön. Sokkal inkább szólnék a megbízható állatjelölő módszerekről. Ezek segítenek, hogy mihamarabb megtaláljuk az elveszett eb gazdáját. Az újságok, a rádió tele vannak eltűnt kutyákról szóló segélykéréssel, ha a kutyatartók használnák az állatazonosító lehetőségeket, sokkal kevesebb „kutyakereső” hirdetést lehetne olvasni.

A legjobb módszer talán a microchipes jelölés. A microchip egy piciny műanyag kapszula-jeladó, amit a nyak bőre alá ültetünk be. A művelet egy vastagabb tűvel beadott injekciónak felel meg. A chip által tárolt jel (egy számsor) egy speciális leolvasó készülékkel nézhető meg. Ilyen eszközzel a legtöbb állatorvos rendelkezik. A leolvasott szám alapján a kutya gazdája és adatai az Internetről bárhol visszakereshetőek. Ez az eszköz GPS-szerű helymeghatározásra nem alkalmas. Előnye, hogy az állat egész életében észrevétlenül, az egészégre ártalmatlanul lapul a nyak bőr alatti kötőszövetében, sohasem kell törődni vele. Hátránya, hogy csak az állatorvos az erre alkalmas eszközzel tudja leolvasni. Terjedőben van, kötelező már az útlevéllel rendelkező állatoknál, a törzskönyvezett ebeknél, és van olyan kistérség is (Mohács), ahol kötelezővé tették. Sokkal kevesebb lenne a kóbor eb, ha nálunk is bevezetnék.

A másik jóval egyszerűbb és olcsóbb módszer, az egyedi biléta. Állatkórházunkban minden veszettség ellen oltott kutya egy azonosító számmal ellátott fém bilétát kap. Ezt a számot számítógépes rendszerünkben, a kutya kartonjánál tároljuk. A bilétán rajta van az állatkórház vezetékes száma, amit a kutyát megtaláló személy felhívhat. Az azonosító szám alapján azonnal tudjuk a gazdi adatait, így a kutyus gyorsan hazakerülhet. Amióta a bilétás módszert bevezettük minden héten kerül így vissza elkóborolt eb tulajdonosához. A módszer hátránya, hogy állandóan nyakörvet kell viselnie a kutyusnak.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar