Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mit tegyünk, hogy megöregedett kedvencünk is élvezhesse az életet?Néhány évtizede a kedvtelésből tartott állatok nagy részének még be kellett érnie a vacsora maradékával, nagyon kevés állattartó volt tisztában a helyes tartási, takarmányozási elvekkel. Komoly baj esetén későn került állatorvoshoz a kedvenc. Mára szerencsére sokat változott a helyzet. Kutyáink és macskáink élettartama jelentősen megnőtt.

Nagy részük eléri a 7-8 éves kort, ami felett már öregségről beszélhetünk. Ez óriás fajták esetén már 5-6 évesen beköszönt, míg kistestűeknél 8-9 év lehet. Általánosságban a kis fajták egyedei jóval tovább élnek.

Mire kell figyelni az idősödő (szenior) állatnál? Fontos a helyes táplálás, a szenior tápok magas értékű, könnyen hasznosuló fehérjéket, esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. A napi táplálékmennyiséget szigorúan adagolni kell az elhízás megelőzésére (a táp csomagolásán fel van tüntetve). A szenior állatoknál a túlsúly különösen nagy rizikófaktor. Súlyosbítja az ízületi, keringési problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat.

Idős állatoknál igen gyakoriak a különböző ízületi panaszok, elsősorban a gerinc- és csípőproblémák. A kutyus nehezen indul el, sántít, mozgása kötött, esetleg imbolygó. Ilyenkor röntgenvizsgálat ajánlott, súlyosságtól függően pedig gyógyszeres, vagy műtéti kezelés.

Szintén gyakoriak a szívpanaszok. Az állat mozgás, izgalom hatására köhög, fáradékony. Az ok felderítése után, gyógyszerezéssel a kis kedvenc várható élettartama nagyban növelhető.

Sűrűn találunk kutyáknál cukorbetegséget, főleg az idős, kövér szuka kutyáknál. Jele a feltűnően sok vízivás, sok vizelés. Vérvizsgálattal diagnosztizáljuk. Inzulin adagolásával és szigorú diétával a vércukorszint normalizálható.

Szintén vérvizsgálattal megállapítható a veseelégtelenség, mely különösen macskáknál gyakori. Speciális diétával kezeljük bizonyos gyógyszerekkel támogatva.„Népbetegség” idősödő kutyáknál a fogkő. Fogmeder gyulladáshoz, ínysorvadáshoz, a fogak kihullásához vezet. Ultrahangos fogkőeltávolítást végzünk, ha kell fogat húzunk. Nagy súlyt kell fektetni az újbóli kialakulás megelőzésére.

Összefoglalva fokozottan figyeljünk a 7 évnél idősebb kutyára, macskára. Ajánlott félévente egyszer egy részletes állatorvosi vizsgálat. Jó, ha a vizsgálathoz hozzátartozik az alap vizelet, vér és bélsár laboratóriumi vizsgálat is. Indokolt esetben állatkórházunkban szív és hasi ultrahang, valamint mellkasi röntgenvizsgálatot is végzünk. Fontos, hogy korán észleljük az esetleges időskori betegségeket, mert a megfelelő kezeléssel az állat élete jelentősen meghosszabbítható.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar