Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mit kell tennie egy rendes gazdának?Ebben a rövid írásban az évente kötelező, vagy ajánlott tennivalókat veszem sorra, amit egy lelkiismeretes gazdának illik betartania, ha azt akarja, hogy kutyája hosszú ideig éljen. Csak a felnőtt kutyákról lesz szó, mivel a kölyökkutyák ellátásáról már többször írtam.

Az első és legfontosabb, az évente kötelező veszettség elleni védőoltás. Ez azt jelenti, hogy az oltás nem lehet régebbi, mint egy év. Ha az oltási könyvben azt látjuk, hogy ez már lejárt, haladéktalanul pótoljuk. A veszettség zoonózis, tehát állatról emberre átterjedő, gyógyíthatatlan betegség. Ezért a szigorú szabályozás. Állatorvosi rendelőkben, vagy éppen állatkórházunkban ezt a vakcinát egész évben megkaphatják a kutyák. Kölyköknél az első oltás veszettség ellen három hónapos kor után kötelező, majd fél év múlva ez megismétlendő, utána jön az évenkénti emlékeztető oltás.

 Az idei évtől kötelezően minden kutya az állatorvosi kamara által sorszámozott, központilag nyilvántartott oltási könyvet kap, tehát minden kutya oltási könyvét kicseréljük. A kiskönyvbe a veszettség oltáshoz még egy hologramos ezüstszínű matricát is ragaszt az orvos, igazolva, hogy az ezzel járó állami igazgatási díjat befizette.

2002 óta a veszettség oltással egyidejűleg szintén kötelező a kutyák féreghajtása. Ez tablettás készítménnyel történik. Általában a gazda otthon adja be a féreghajtót valamilyen finom falatba rejtve. A tabletták adagolása súly szerint történik, a legtöbb készítményből tízkilónként egy szem kell. A féreghajtás amúgy sűrűbben javasolt, az egyetem parazitológia tanszékének javaslatára háromhavonta ajánljuk.

Szintén nem kötelező a kutyákat egyéb betegségek ellen immunizálni, de ajánlott. Úgymint szopornyica, fertőző májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, leptospirózis és kennelköhögés ellen. Ezen betegségek mind előfordulnak Magyarországon, célszerű ellenük is védekezni. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a veszettség elleni oltáskor egy kombinált vakcinát adunk, ami a veszettség mellett a fent említett betegségeket is tartalmazza.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar