Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mire kell figyelni a karácsonyi ünnepek alatt?Soha nem hoznak annyi hasmenéses, hányogató, étvágytalan állatot rendelésre, mint a karácsony utáni napokban. A bőséges ünnepi asztalról kedvenceinknek is jut. A szokatlanul zsíros, fűszeres, nagy mennyiségű étellel nem mindig tud megbirkózni emésztőrendszerük, gyomor és bélgyulladás léphet fel. Enyhébb esetben pár napos koplaltatás, csak víz adása jótékony lehet, jó diéta még a ragacsosra szétfőtt rizs és csirkehús keveréke, vagy az erre a célra gyártott gyári diétás táp is. Ha ez nem segít, vagy a probléma súlyosabb, forduljunk állatorvoshoz. A legegyszerűbb azonban, ha a kutya nem kap az ünnepi lakomából.

Szintén megnő ilyenkor a székrekedéses állatok száma. Ne adjunk csontot, hiába eszi jóízűen a kutya. Ha megtörtént a baj, parafinolaj szájon át adását lehet otthon megpróbálni. A hozzánk került állatok beöntést kapnak, ami igen kellemetlen, jobb megelőzni…

Kevésbé ismert kutyatartók körében, hogy az étcsokoládé is veszélyes lehet. A benne lévő theobromin idegrendszeri tüneteket, izgatottságot, görcsöket okozhat. Kistestű fajtáknál ez már néhány kockától is kialakulhat, nagyobbaknál egész tábla elfogyasztása kell hozzá. Édességek adása hosszú távon elhízáshoz vezethet. Kutyáknál az emberhez hasonlóan a túlsúly keringési, ízületi problémákat valamint cukorbetegséget okozhat.

Érdekes, hogy állataink, főleg a macskák a karácsonyfadíszeket vonzónak találják, ha tehetik megeszik a hosszú, csillogó díszeket. Többször távolítottunk el műtéttel ilyet. Súlyos bélelzáródást okoz. Macskák mellett ne használjunk girlandszerű díszeket.Néhányszor előfordult, hogy fiatal kutyák megrágták a karácsonyi égősor elektromos vezetékét. Ez könnyen végzetes lehet. Figyeljünk oda erre is!

Végezetül a szilveszter: ez talán a legnehezebb nap az évben kedvenceinknek. Érzékszerveik jóval finomabbak. A legtöbb ebnek a petárdázás zaja alig elviselhető. Sok kutya ijedtében megszökik, tartsuk bezárva, engedjük be a házba ezen az estén. Szerencsére van olyan megbízható nyugtatószer, ami ilyenkor adható. Ettől az állat kb. fél napra tompa lesz, a környezet ingereire alig reagál, így átvészelhető a kritikus időszak. Tablettaként vagy pasztaként, állatorvostól beszerezhető, nagyon biztonságos készítmény, gyakorlatilag nem lehet túladagolni.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar