Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Miért kell rendszeresen féregteleníteni kutyánkat, macskánkat?Erre a kérdésre többféle válasz létezik. Nézzük először a hivatalosat: Egy 2002-es kormányrendelet értelmében minden ebet féreghajtani kell évente a veszettségoltással egyidejűleg, és ezt az állatorvosnak dokumentálnia kell. Ezért kapunk az éves kötelező oltáskor féreghajtó tablettát is.

A második válasz a címbeli kérdésre: kedvencünk egészségének védelme. Magyarországon minden harmadik kutya bélférgekkel fertőzött. Ha ön nem lát férget kedvence bélsarában, az nem azt jelenti, hogy nem is férges. Csak a nagyon masszív fertőzéseknél ürül féreg. Ezért a bélsárból a féregpetéket vizsgáljuk mikroszkóppal. A magas fertőzöttségi arány a férgek rafinált fejlődésmenetével magyarázható. Egyes fajok (pl. orsóféreg) már az anyakutya méhlepényén áthatolva is, valamint az anyatejjel is fertőznek. Más féregnél (uborkamagképű féreg) a bolha jelent köztigazdát. A férgesség elsősorban a kölyköknél nyilvánulhat meg tünetekben, nagy feszes has, remegés, halvány nyálkahártyák, lesoványodás. A felnőtt állatnál tünetmentes, vagy csak a fenéken való csúszkálást, úgynevezett szánkázást látjuk.

A harmadik, legfontosabb válasz a kezdeti kérdésre: az ember férgességének veszélye. Az ember peték lenyelése révén fertőződik. A gyermekek a legveszélyeztettebbek, mert gyakran elfelejtkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról, piszkos kezüket a szájukba veszik, és gyakran játszanak állatürülékkel szennyezett homokozókban.

Nagyon fontos a megelőzés! Ne etessük kedvencünket nyers hússal, zsigerekkel! A gyermek kutyával való játék után mindig mosson kezet! Az utcán a kutyaürüléket össze kell takarítani, és el kell távolítani. Kutyákat tartsuk távol a játszóterektől, homokozóktól. Bolhátlanítsuk rendszeresen állatunkat.

Gyógykezelésre csak széles spektrumú állatgyógyászati szert használjunk, a humán szerek kevéssé hatásosak, a fokhagyma nem ér semmit a férgek ellen. Még a tenyésztők nagyobb része sem tudja, hogy a féregellenes kezelést már 2 hetes korban el kell kezdeni, majd kéthetente megismételni 8 hetes korig. Az anyát is kezeljük ilyenkor, valamint a vemhesség félidejében. A felnőtt állatot 3 havonta ajánlott féregteleníteni. A legtöbb állatgyógyászati tablettából 10 kilónként egy szemet kell adni. A kezelés után 5 napig figyeljük a féregürülést. Ha látunk valamit, 2 hét múlva ismétlés szükséges.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar