Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mi az a toxoplasmosis?Gyermekvállalás előtt, vagy a terhesség első heteiben tudatosul a kismamákban, hogy a háztatásukban élő macskák veszélyt jelenthetnek magzatukra. Cikkem célja a veszély reális mértékének megmutatása, illetve a megelőzés ismertetése.

A toxoplasmosis okozója egy mikroszkopikus méretű spórás véglény. Végleges gazdája a macska. A macskák egész életükben összesen csak 1-2 hétig üríthetik a kórokozót bélsarukkal, aminek ezután még 2-4 nap szükséges, hogy fertőzőképessé váljon. Köztigazdája sokféle melegvérű állat, valamint az ember lehet. A köztigazdák szerveiben cisztákat képez. Ez általában tünetmentesen zajlik le, védettség alakul ki, és a kórokozó többé nem tud fertőzni. Gond csak akkor van, ha olyan kismamát ér fertőzés, aki korábban még nem esett át rajta. Ilyenkor a magzatban szemproblémák, vízfejűség, a magzat elhalása alakulhat ki.

Az ember fertőződésének fő forrása a nyers sertéshús (ciszták), helyenként a sertésállomány 90%-a fertőzött. Tehát kerüljük a nyershús fogyasztást, macskának se adjunk, mossunk kezet konyhai munka után. A második legnagyobb forrás a mosatlan, földről felszedett gyümölcs és zöldség (a macskaürülékkel kikerülő kórokozó hónapokig fertőzőképes marad, és megtapadhat a növényeken). Tehát zöldség és gyümölcs nyersen csak alapos mosás után fogyasztható, kerti munka után is mossunk kezet.

Harmadik lehetséges forrás a fiatal, fertőzésen még át nem esett macska bélsara. De ők életük során csak 1-2 hétig ürítik a kórokozót, valamint 2-4 nap kell a szabadban, mire fertőzőképessé válik a toxoplasma. Tehát szobában tartott macska esetén naponta cseréljük az almot, a tálcát időnként fertőtlenítsük. Ne kapjon nyershúst, és ha lehet, ne egerésszen. Terhes nők ne simogassák, ne ők cseréljék az almot. Ha a kismama szeropozitív (átesett a fertőzésen) nem fenyeget komoly veszély, ha viszont szeronegatív (nem esett át a fertőzésen) az óvatossági rendszabályokat különös szigorúsággal kell betartani. A fertőzésen való átesést macskáknál is vizsgálni tudjuk. Szeronegatív kismama esetén ez a vizsgálat ajánlott. Ha a macska már átesett a fertőzésen szintén nincs ok az aggodalomra.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar