Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Mi a teendőnk, ha a kutyánk patkánymérget evett?Minden évben az őszi, késő őszi időszakban helyezik ki a különféle egér- és patkányirtó mérgeket. Idén meglepően sok ilyen estünk volt, ezért megérdemel ez a téma is egy cikket. Az egér és patkánymérgek kumarin típusú vegyületek  A méreg hatására a véralvadási idő meghosszabbodik, és súlyos vérzékenység lép fel. Leggyakrabban a száj- és orrüregből tapasztalunk erős vérzést, sűrűn előfordul vérzés a mellüreg felé, ekkor nehezített légzést látunk.

A legtöbb patkányméreg dobozán olvashatjuk a feliratot, miszerint keserű adalékanyagot tartalmaz, és így kutyák, macskák nem fogyasztják el. Mi sajnos ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk, kedvenceink igenis szeretik ezeket a szereket megenni, még az eldugott dobozokat is előkaparják, olyan vonzóak számukra. Tehát ne tegyünk a háziállatok által elérhető helyekre soha mérget.

Az első tünetek a méreg felvételét követő második, harmadik napon mutatkoznak, a vérzések és a sápadt nyálkahártyák a laikusok számára is feltűnőek. A kumarin-származékok a májban raktározódhatnak, és onnan mobilizálódhatnak később is (3-8 hét). Ennél a betegségnél szinte az utolsó pillanatokig lehet segíteni, a vérátömlesztés sokszor azonnali látványos javulást hoz. Szerencsére van ellenmérge is, a K1-vitamin, ami a méreg összes hatását megszünteti. A friss, két óránál nem régebbi méregevéskor hánytatás javasolt, ezt injekciós készítménnyel végezzük. Tehát, ha azt láttuk, hogy a kutya mérget evett, ne tejet itassunk vele otthon, vagy más egyéb „népi” gyógymódot alkalmazzunk, hanem haladéktalanul keressük fel az állatorvost. Az időben megkezdett gyógykezelés szinte mindig sikeres.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar