Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Méhgyulladás kutyánálÖt évesnél korosabb szuka kutyát látva gyakran eszembe jutnak legendás belgyógyászat tanárunk- Papp Laci bácsi-szavai. „Kollégák, ha idős szukát vizsgálunk, az első dolog, amit ki kell zárnunk, az a gennyes méhgyulladás”.

Valóban sűrűn előforduló probléma ez, de mi az oka? A lényeg a kutyák sajátos ivari ciklusában rejlik, egyszerre érheti a méhet többféle szexuális hormon hatása. Szemben a nőkkel, a legöregebb korig megmarad az ivari működés, tehát újra és újra ciklusba lendül a szuka. Az idős méh ellenálló képessége jóval gyengébb, a tüzeléskor megnyíló méhszájon keresztül, közönséges gennyesztő baktériumok fertőzhetik be. Hajlamosít még a korábbi hormonkezelés, úgymint a gyógyszeres vemhesség megszakítás, vagy a tüzelés gyógyszeres elnyomása. Gyakran szerepel még kórelőzményként a petevezető lekötése, ami kutyáknál egyáltalán nem ajánlott.

Nagyon alattomos betegség, hosszú ideig lappanghat, ha zárt a méhszáj. Általános tünetei lehetnek, bágyadtság, étvágytalanság és jellegzetes a sok ivás-sok vizelés. Ha nyitott a méhszáj, a gazdák azt hiszik, hogy tüzel a szuka, pedig a péraajkak már nem duzzadtak és a kifolyás gennyes. A biztos diagnózishoz ultrahangos vizsgálat kell! A betegséget minden esetben műtétileg kell megoldani! Tehát a gyulladt méhet és a petefészkeket el kell távolítani, mivel antibiotikumokkal nem tudunk hatékony koncentrációt elérni a gyulladt szervben. A műtét a laikusok számára kockázatosabbnak tűnik, de sok-sok eset tapasztalata alapján mondhatom, mégis jóval megbízhatóbb, mint a gyógyszeres kezelés. Illetve, ha mégis megússza a gyógyszeres kezelést a kutyus, fél év múlva, a következő tüzelés után, nagy valószínűséggel újra jelentkezik a probléma. Ennek az igen gyakori betegségnek a megelőzése is jól ismert: az állat ivartalanítása, a méh eltávolításával, soha ne kötessük le az állat petevezetőjét.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar