Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kutyatartás gond nélkül 2. részA második részben konkrét viselkedési problémákról írok. Talán a leggyakoribb a túlzott agresszió. Támadó magatartás jelentkezhet rangsorviták miatt, irányulhat kisgyerek ellen, lehet területvédő agresszió is, kiválthatja félelem, fájdalom. Bizonyos fajtáknál sűrűbben fordul elő, statisztikák kiemelik pit bullt, a rottweilert, a német juhászt, a malamutot. Növeli a kockázatot, ha nem ivartalanított kanról van szó, ha kertben és főleg láncon tartják, ha a családban egynél több gyermek van. Mindemellett a harapások 90 %-áról nincs statisztika, ezek zömét kistestű kutyák hajtják végre. Az ölebeket egyenrangú családtagként kezelik, a kutya helyzete a családi hierarchiában bizonytalan, az állandó kényeztetés miatt a kutyuskák szinte családfőnek képzelik magukat és az ilyen állatok engedelmességi kiképzést sem kapnak.

Ha a kutya fölérendeltnek, dominánsnak érzi magát bizonyos helyzetekben (etetéskor, kényszer vagy büntetés alkalmazásakor) gazdájára morog, támadó pózt vesz fel, esetleg figyelmeztető jelleggel harap is. A megoldás lehet a kan kutya ivartalanítása, figyelemmegvonás (meghatározott ideig nem törődök a kutyával, nem veszek róla tudomást), parancsra engedelmeskedés esetén jutalom, és ismételten a szerintem leghatékonyabb figyelemmegvonás. Magyarán fokozatosan helyre kell tenni a kutyát, nem eszik az asztalról, nem alszik a hálószobában, stb.

Érdekes még kisgyerekkel szembeni agresszió. Tipikus esetben, ha gyerek születik, a kutyát nem engedik oda gyermekhez. Ezt kompenzálják a baba távollétében fokozott kényeztetéssel. A kutyában hamar kialakul a kép: ha gyerek van - rossz, ha gyerek nincs - jó. A kutya minden provokáció nélkül odakap, idegesítik a gyerekek. A kezelés figyelemmegvonás a gyerek távollétében, foglalkozás, jutalom a gyerek jelenléténél. Jó, ha a kölyökkutyát három hónapos koráig hozzászoktatjuk kisgyermekekhez. Nem szabad a gyereket egyedül hagyni a kutyával. Morgást, támadási jeleket büntessük. Ha az eredmény kérdéses, távolítsuk el a kutyát a gyerek környezetéből.

Végzetül pár szó a gazda távollétében végzett nem kívánatos cselekedetekről, pl. túlzott ugatás, rágcsálás, elszökés. Ezek általában félelmi válaszreakciók a gazda távozására, vagy az unalom okozza őket. Megoldás a túlzott kötődés csökkentése (ültetés, helyben marasztalás, jutalom), a már említett figyelemmegvonás távozás előtt és érkezés után, hozzászoktatás a távozás jeleihez (pl. cipőhúzás, kulcscsörgés).


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar