Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kutyatartás gond nélkül 1. részA modern genetikai vizsgálatokkal mára egyértelművé vált, hogy a kutyák őse a farkas. A háziasítás kb.27 ezer évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában történt. A farkas társas lény, falkákban él, melyet 2-40 egyed alkot. A genetikai vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a falka valójában család. Az alfa hím és nőstény nem rokon, de a többi ezek leszármazottja. A domináns egyedek ritkán kezdeményeznek agressziót-a szülők nem bántják a kicsiket, agresszió inkább a testvérek között tapasztalható. A falka együttműködésének alapja a bizalom, a kiszámíthatóság.

Mindebből következően a kutya, a farkashoz hasonlóan, fejlett szociális intelligenciával rendelkezik. Alapvető személyiségvonásai is vannak, mint az embernek, felismeri a helyét a családban. Ember és kutya kapcsolata hasonlít a gyerek kötődésére. Fontos a 4-től 12 hetes korig tartó időszak a társas kapcsolatok kialakulására. Az ekkor elszigetelten tartott kutya barátságtalan lesz az emberekkel, vagy ha kutyákkal nem érintkezhet, a kutyákkal.

Hogyan lehet tehát gond nélkül tartani a kutyát? A legelső talán a megfelelő fajtaválasztás, a leglényegesebb a méret. Majd a szociálisan érzékeny korban hozzászoktatás kutyához, felnőtthöz és gyerekhez. Aki későbbre tervez gyereket akár „kölcsön is kérhet” egy ismerős, vagy rokon gyereket a kölyökkutya mellé.

Jó, ha a kutya elvégez egy alapvető engedelmességi tréninget, engedelmeskedik a behívásnak, helyben marad, láb mellett megy. Viszont ne korlátozzuk abban, amiben nem kell. Ha lehet, kerüljük a fizikális bántalmazást, tehát az ütést, a nyaknál való megragadást. Ilyenkor az állat bizalma megrendülhet, kan kutyákból agressziót válthat ki, növeli a félelem, stressz okozta egyéb problémák valószínűségét. Büntetésre sokkal alkalmasabb a figyelemmegvonás (pl. tíz percig nem törődünk a kutyával, látszólag semmibe vesszük), vagy esetleg a távbüntetés (pl. ugatásgátló nyakörv, „villanypásztor”, egérfogó. Fontos a pozitív megerősítés: dicséret, jutalom is, viszont ezt rendszertelenül adagoljuk, úgy a leghatékonyabb. Ezen kívül ne vészhelyzetben próbáljuk nevelni a kutyát, például az éppen támadni akaró ebet ülni tanítani, ami elég komikus. A viselkedésmódosítás alapjairól, az agresszió különféle formáinak, valamint a félelmek, fóbiák kezeléséről a következő ilyen témájú cikkemben írok.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar