Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kutya hideg van?Bár az idei tél nagyon enyhe, lehet még hideg idő, ahogy mondani szokták, jöhet még kutyára dér. A népi bölcsességgel ellentétben a kutyák nagy része hidegtűrő, sűrűbb téli szőrzettel, hőszigetelő zsírréteggel védekezik az időjárás viszontagságai ellen. Még a legzordabb teleken is ritka, hogy kihűlt állatokat kelljen kezelnünk. Nagyon ritkán látunk felső légúti-megfázásos panaszokat. Amelyik eb hozzászokott, biztonságosan tartható kint. Ha azonban kutyánk reszket, fázik, gondoskodjunk zárt, fűthető helységről számára. Különösen igaz ez a kistestű és a rövidebb szőrű fajtákra.

A kinti tartás alapfeltétele egy megfelelő kutyaház. Ez legyen minden oldalról hőszigetelt, ne legyen túl nagy, az állat saját testmelegével fel tudja fűteni, de ne is lógjon ki belőle. Magassága és szélessége az állat marmagasságával egyezzen meg, míg hossza az orrtól a faroktőig mért távolsággal. Nyílása az uralkodó széliránnyal ellentétesen álljon, eléje szőnyegdarabot, vagy hőzáró fóliát függesszünk. Ne közvetlenül a talajon, hanem lábakon (raklap, tégla) álljon.

A másik alapfeltétel a helyes táplálás. Tudni kell, hogy hideg környezetben a kutya létfenntartó energia-szükséglete 1,5-2-szerese a semleges hőmérsékleti zónában számított értéknek. Ezt nagyobb mennyiségű, vagy nagyobb energiatartalmú táppal, esetleg plusz szénhidrát adásával oldjuk meg.

Ebben az időszakban séta után célszerű a lábmosás, a só és egyéb csúszásgátló anyagok kimaródást okozhatnak. Távolítsuk el az ujjak közé ragadt jégdarabokat. Lehet használni mancsvédő viaszt, esetleg vazelint is. Érzékeny mancsú ebeknek, ha szükséges, kapható kutyacipő. Kifejezetten kistestű, toy fajtáknál nagyon hasznos lehet egy kabátka. Ez véd a hó, az eső, a latyak és nem utolsó sorban a hideg ellen.

Séta közben ne dobáljunk hógolyót a kutyának apportírozásra, ha megeszi torok és mandula-gyulladása lehet. Ne vigyük jégre kedvenceinket, elcsúszhatnak, megsérülhetnek. Ők is nagyon bizonytalanul mozognak ezen a közegen.

Ne hagyjuk egy helyben ülve, vagy fekve őket, pl. ne kössük ki őket ilyenkor valahová, amíg mi az ügyeinket intézzük, így is megfázhatnak.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar