Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kiszállás vagy rendelői vizsgálat?Tegnap izgatott női hang szólalt meg a telefonban: „Doktor Úr, jöjjön ki! A kutyámat beköpték a legyek, a bőrén kukacok mászkálnak.” Ezután hosszas párbeszéd kezdődött, melynek során próbáltam meggyőzni a hölgyet, hogy mégis hozza be az állatot. A gazda szerint az állat túl nagy a szállításhoz, beszennyezi az autót, és különben is, nincs hozzászokva az autózáshoz. De miután ecseteltem a légynyüvesség lehetséges következményeit, a kutyus tíz percen belül a váróban volt. A részletes fizikális vizsgálat a nyüvesség mellett gennyes hüvelykifolyást mutatott, ezért egy ultrahangos vizsgálatot javasoltunk, ami megerősítette a gennyes méhgyulladás diagnózisát. A tulajdonos egyetértésével megműtöttük, egy a többszörösére megnagyobbodott, gennyel teli méhet távolítva el. Felmerül a kérdés, mi van, ha engedünk a gazda érveinek és kimegyünk. Mit veszünk észre háznál, mennyit tudunk tenni csupán egy orvosi táskányi gyógyszerrel felfegyverkezve. Ebben az esetben a gazda pozitív hozzáállása, az, hogy elfogadva érveinket azonnal bejött, döntően befolyásolta az állat jövőjét.

Hasonló helyzetek naponta adódnak praxisunkban, próbálunk mindenkit meggyőzni a részletes vizsgálat fontosságáról. Arról, hogyha bejön az állatkórházba, szükség esetén azonnal röntgent tudunk csinálni, ha kell ultrahangos vizsgálatot, vagy ha az célszerű vért veszünk, szervi funkciókat és vérképet nézünk. Igen sok belgyógyászati és sebészeti probléma van, aminél – az emberekhez hasonlóan – csak kiegészítő vizsgálattal állítható fel biztos diagnózis. Sebészeti esetek csak a műtőben oldhatóak meg, nem otthon a konyhaasztalon. Hazai környezetben sok kutya agresszívabb, kevésbé vizsgálható, mint rendelőben a vizsgálóasztalon. Állatkórházunkban asszisztens rögzíti szakszerűen a vizsgálathoz kedvencünket, otthon csak a gazdára hagyatkozhatunk, aki nem ismeri az ilyenkor szükséges fogásokat, sajnálja kedvencét, vagy igen gyakran fél tőle, nem meri megfogni. Ha mégsem megoldható az állat szállítása, igen rossz lelkiismerettel szoktam kimenni. Tudva, hogy sokkal többet is lehetne tenni a beteg érdekében.

Az elmondottak alapján arra kérek minden állattartót, ha úgy érzi beteg az állata, inkább tegye autóba, hozza be, ne sajnálja a fáradtságot, lehet, hogy a kedvence élete múlik rajta.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar