Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kistestű kutyák betegségeiA kistestű kutyák tovább élnek, mint nagytestű társaik. Egy foxi, vagy egy tacskó keveréknél nem ritka a tizenöt éves várható élettartam. Ez egyes fajtáknál átlagosan így alakul: foxterrier: 11,3 év, törpe uszkár:13,2 év, pekingi palotakutya: 11,8 év, tacskó 11,7 év.

Persze ez nem az azt jelenti, hogy ne lennének tipikus betegségeik. Már a megszületés sem könnyű számukra, ebben a fajtacsoportban gyakoribb a császármetszés. Ha ellés során a magzatvíz elfolyásától számítva, vagy két kiskutya között több mint három óra eltelik, forduljunk állatorvoshoz. Veleszületett betegségeik közül gyakori a vízfejűség és a légcső szűkület. Utóbbira gyakori köhögés, fulladás, nehezített légzés esetén gondoljunk. Röntgennel, endoszkóppal diagnosztizálható.

Figyeljünk oda a kistestű kölykök etetésére, akár négyszer-ötször is adjunk enni, ugyanis az éhezéstől leeshet a vércukor szintjük, ami végzetes is lehet. Szoktassuk rá a kistestű kutyákat is a száraz táp etetésére, hogy rágniuk kelljen. Nagyon sok a fogköves köztük, aki néhány évesen már elveszti fogazatát. Ne etessük túl őket, rengeteg a kövér kistestű állat.

Csontrendszeri problémák messze nem olyan gyakoriak, mint nagyobb társaiknál. De két betegség gyakori. Az egyik a térdkalács ficam, melynél a térdkalács ki-be ugrál, a kutyus hol három, hol négy lábon szalad. Igen sűrűn fordul elő, csak akkor kell műteni, ha fájdalommal jár. A másik betegség a Perthes-kór, melynél a combcsontfej elhal. Mindig műteni ajánlott.

Gyakoriak minikutyáknál a bélgyulladások, sokszor különös kiváltó ok nélkül. Hányással és hasmenéssel járnak. Kerüljük a hirtelen váltásokat az etetésben, ne adjunk zsíros, fűszeres ételt, csontot, tejet. A legjobb mindig, kutyatápot adni, léteznek direkt kistestűeknek kifejlesztett eledelek is.

Sajnos náluk fordul elő a leggyakoribb szerzett szívbetegség, a billentyűelégtelenség is. Idősebb kutyusoknál izgalom, mozgás hatására köhögés jelentkezik, az állat fáradékony lesz. Kezeltessük, vérnyomáscsökkentő, vízhajtó adásával éveket nyerhetünk.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar