Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kis kedvenceink: a hörcsögök, papagájok, teknősökEbben a cikkben nem kiskutyákról és kismacskákról lesz szó, hanem a sokak által tartott, és egyre népszerűbb kedvtelésből tartott kisállatokról, hörcsögökről, papagájokról, teknősökről. Mind több ilyen állatkát vizsgálunk és kezelünk, sőt műtünk is, érdemes hát erről beszélni.

Kiterjedt teknős praxist folytatunk. A leggyakoribb betegség az ékszerteknősök kalcium és A-vitamin hiánya. Alapvetően hibás a teknősöket szárított rákkal, lisztkukaccal etetni, szintén gyakori gond filézett húsok, parizer adása. Ezekből az eleségekből teljesen hiányzik a mész és kevés a vitamin. A helytelen takarmányozás megbosszulja magát páncéllágyulás, szemduzzanat a következmény. Adjunk inkább szárított, vagy fagyasztott kishalat, tubifexet esetleg vízicsigát. A kalcium hiány szintén gyakori a leguánoknál és a szárazföldi teknősöknél. Végtag duzzanatok, torzulások, nemritkán törések adódnak. Megelőzhető a zöldségfélék mellett kevés macskakonzerv rendszeres adásával.

Tengerimalacok szintén sűrűn „jönnek” vizsgálatra. Leggyakoribbak a különféle bőrproblémák, sokszor csak vakarózás észlelhető, de jellemző az erős szőrhullás is. A kiváltó ok legtöbbször atkás fertőzés, vagy bőrgombásodás. Mindkét eset állatorvosi kezelést igényel. Sok malac küzd fogtúlnövéssel. A zápfogakon fogcsúcs képződik, a rágás, nyelés fájdalmas lesz, az állat akarna enni, de nem tud, hamar leromlik. Altatásban távolítjuk el a túlnőtt fogakat.

Az aranyhörcsög várható életkora 2-3 év. Igen gyakoriak a daganatos növedékek, viszont ezek általában jól műthetőek, az altatást megfelelően viselik, a sebgyógyulás gyors.

Papagájoknál a csőr és a lábvégek rühössége sűrűn jelentkezik. Az érintett területeken fehéres mészszerű felrakódás alakul ki. A problémát cseppentős állatgyógyszerekkel jól tudjuk orvosolni. Hullámos papagájoknál is igen gyakoriak a daganatok, de sokszor műthetőek.

Egyre többen tartanak kedvtelésből nyulat, főleg törpenyulat. Két fertőző betegség van, ami ellen célszerű beoltatni az állatot. Az egyik a myxomatosis, a másik a nyulak vérzéses betegsége (RHD). Mindkét betegség gyógyíthatatlan, viszont védőoltással jól megelőzhető, melyet évente ismételni illik.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar