Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Kell-e kalcium tablettát adnunk a kölyökkutyának?Olyan kérdés ez, mellyel még a legtapasztaltabb kutyatartók és tenyésztők sincsenek tisztában. Lássuk csak mi az igazság, mit javasol a legfrissebb szakirodalom.

A nagytestű fajták kölykei felnőtt korukra születési súlyuk 80-szorosát is elérhetik. Az óriási növekedési erély ásványi elemekben, vitaminokban, tápláló anyagokban gazdag eleséget igényel. Mivel körükben igazán gyakoriak a csontrendszer örökletes betegségei, sokan úgy vélik, a minél több annál jobb elvet követve, hogy csonterősítő készítménnyel fejelik meg a kutya étrendjét.

A nagytestű kutyakölykök 6 hónapos korukig (!) nem képesek a szükségletükhöz igazítani a bélből felszívódó kalcium mennyiségét, emiatt a túlzott kalcium (és ásványi anyag) bevitelt mindenképpen kerülni kell! Tehát ne adjunk külön csonterősítő tablettát. A prémium minőségű tápok előre elkészítve, optimális arányban (1:1), tartalmazzák a kalciumot és a foszfort.

A nagy tápanyagigény ellenére, ma már érdekes módon a túletetés okoz gondot. Jó minőségű, teljes értékű táppal kell felnevelni a kiskutyát, de nagyon oda kell figyelni az adagolásra. Mindig nézzük meg a táp csomagolásán az adott korhoz és testsúlyhoz tartozó adagot és annál egy grammal se etessünk többet. A túl nagy mennyiségű, jó minőségű táptól hajtatottan növő kiskutya ízületei nem tudják követni a túl gyors ütemet: csípő, könyök és vállproblémák léphetnek fel, csonthártyagyulladás, porcleválás lehet a következmény. A növendékkori visszafogott felnevelés miatt átmenetileg egy kicsit kisebb lehet a kutya alomtestvéreinél, ezt a lemaradást később azonban behozza és az odafigyelést egészséges csontozattal, jóval kevesebb ízületi problémával hálálja meg.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar