Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Ivartalaníttatsuk-e kedvencünket?IVARTALANÍTÁS

 

  • Fejlett állattartó kultúrájú országokban-tőlünk nyugatabbra-általános, hogy a tenyészteni nem akart kutyákat, macskákat fiatalon, egy éves kor előtt ivartalanítják. Teszik ezt elsősorban állatvédelmi célból, így lehet megakadályozni a felesleges szaporulatot, nincsen utcára kitett, gazdátlan, kóbor állat. Számos kellemetlenséget előz meg, és egészségügyi indokai is vannak. Nem igaz az a tévhit sem, hogy egyszer szülnie kell az állatnak.

 

  • A kertben tartott szuka tüzeléskor a környék összes kanját odavonzza, az „udvarlóknak” a legmagasabb kerítés sem akadály. A lakásban tartott nőstény összevérez mindent. A kutyák évente kétszer tüzelnek egészen a legidősebb korig folyamatosan. A nőstény macskák havonta ivarzanak, amíg nem vemhesülnek. Ilyenkor „panaszosan” nyávognak, ami nagyon kellemetlen. Sokszor állatorvoshoz viszik a cicát, mondván beteg, pedig csak tüzel.

 

  • Az ivartalanított állatok kevésbé csavarognak, szelídebbek, kedvesebbek, jobban megőrzik kölyökkori játékos tulajdonságaikat. Főleg kandúroknál drámai a változás herélten nem agresszívak, vizeletükkel nem jelölgetnek.

 

  • Egészségügyileg is indokolható a műtét, megelőzhető az idősebb korban gyakori gennyes méhgyulladás, jelentősen csökkenthető az emlődaganat kialakulásának esélye. Utóbbi hatás csak a fiatalkori beavatkozástól várható. Általánosságban 6 hónapos kor után, szuka kutyáknál jó, ha még az első tüzelés előtt megtörténik az ivartalanítás. Kutatók úgy találták, hogy így a legkisebb az esélye a későbbi emlődaganat kialakulásának. Egyenes összefüggést találtak a tüzelések száma és az emlődaganat kialakulásának százalékos aránya között. A legkevesebb szövődménnyel a teljes méh és petefészek kivétel jár. Nem jó alternatíva gyógyszeres tüzelés-elnyomás sem, csak egymás utáni három ivarzás felfüggesztésére alkalmazható, szintén sok a méhgyulladásos, emlődaganatos következmény.

 

  • Kan kutyák esetében az időskori prosztataproblémák (daganatos elváltozások) is elkerülhetőek.

 

  • Kandúrok esetében a várható élettartam majdnem kétszeres a heréltek javára. Kanoknál és kandúroknál is jó, ha az ivarérettség elérése előtt (7-11 hónapos kor) végezzük a műtétet, így az állatunk kevésbé lesz agresszív, domináns viselkedésű, a kandúrok nem csavarognak annyira és nem jelölgetnek.

 

  • Mint minden beavatkozásnak ennek is lehetnek mellékhatásai. Gyakori az elhízás, ez azonban megfelelő étrenddel megelőzhető. Egy-két százalékban előfordulhat vizelettartási zavar, ez gyógyszerrel kezelhető.

Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar