Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
allatkorhaz@upcmail.hu


Állatorvosi tanácsok

Ivartalaníttatsuk-e kedvencünket?

Néhány szó az ivartalanításról

Fejlett állattartó kultúrájú országokban-tőlünk nyugatabbra-általános, hogy a tenyészteni nem akart kutyákat, macskákat fiatalon, egy éves kor előtt ivartalanítják. Teszik ezt elsősorban állatvédelmi célból, így lehet megakadályozni a felesleges szaporulatot, nincsen utcára kitett, gazdátlan, kóbor állat. Vas megyében jelenleg igazi, működő állatmenhely nincs. A néhány gyepmesteri telep nem tud megbirkózni az évente utcára kerülő sok száz állattal. A kóbor macskákkal semmiféle intézményes keretben nem foglalkoznak. Ezért az állattartók felelőssége óriási. Arra kérek mindenkit, aki nem tenyésztő inkább ivartalaníttassa nőstény macskáját és szuka kutyáját. Számos kellemetlenséget előz meg, és egészségügyi indokai is vannak. Nem igaz az a tévhit sem, hogy egyszer szülnie kell az állatnak.

A kertben tartott szuka tüzeléskor a környék összes kanját odavonzza, az „udvarlóknak” a legmagasabb kerítés sem akadály. A lakásban tartott nőstény összevérez mindent. A kutyák évente kétszer tüzelnek egészen a legidősebb korig folyamatosan. A nőstény macskák havonta ivarzanak, amíg nem vemhesülnek. Ilyenkor „panaszosan” nyávognak, ami nagyon kellemetlen. Sokszor állatorvoshoz viszik a cicát, mondván beteg, pedig csak tüzel. Az ivartalanított állatok kevésbé csavarognak, szelídebbek, kedvesebbek, jobban megőrzik kölyökkori játékos tulajdonságaikat. Főleg kandúroknál drámai a változás herélten nem agresszívak, vizeletükkel nem jelölgetnek.

Egészségügyileg is indokolható a műtét, megelőzhető az idősebb korban gyakori gennyes méhgyulladás, csökkenthető az emlődaganat kialakulásának esélye. Utóbbi hatás csak a fiatalkori beavatkozástól várható. Kandúrok esetében a várható élettartam majdnem kétszeres a heréltek javára.

Nem mindegy az sem milyen műtétet végzünk. A petevezető lekötését kórházunkban soha nem csináljuk. A kutya utána ugyanúgy tüzel, sok a szövődmény: petefészek ciszta, gennyes méhgyulladás. Véleményem szerint szintén nem szerencsés csak a petefészek eltávolítása, a bennmaradt méh évek múlva begyulladhat. A legkevesebb szövődménnyel a teljes méh és petefészek kivétel jár. Nem jó alternatíva gyógyszeres tüzelés-elnyomás sem, csak egymás utáni három ivarzás felfüggesztésére alkalmazható, szintén sok a méhgyulladásos, emlődaganatos következmény.

Mint minden beavatkozásnak ennek is lehetnek mellékhatásai. Gyakori az elhízás, ez azonban megfelelő étrenddel megelőzhető. Egy-két százalékban előfordulhat vizelettartási zavar, ez gyógyszerrel kezelhető.
Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar