Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Házikoszt vagy kutyatáp?Egy régebbi cikkemben már írtam az állatok helyes táplálásáról. Azóta is rengeteg kérdést és ellenvéleményt kapunk a témában. Például: mivel etessem kutyámat, hogy egészségesebb legyen? Vagy: miért etessek méregdrága tápot, ha több ezer évig az emberi maradék is megfelelt nekik? Esetleg: én élek az állattal együtt, jobban tudom, mi ízlik neki.

A napokban került kezembe az Állatorvosi Kamara Dietetika Tagozatának kiadványa, ebből szeretnék néhány gondolatot megosztani a kétkedőkkel.

Modern világunkban a kedvtelésből tartott állatok igazi társállattá lettek. Ez azt jelenti, hogy legfontosabb szerepük „társként”, sőt szinte családtagként jelen lenni életünkben. Érthető az a törekvés, hogy számukra is mindazt a jót biztosítani igyekszünk, amit a többi családtagnak. Az állatok helyes táplálásának kapcsán az állatorvosok számára a legnehezebb feladatok egyike éppen az, hogy bebizonyítsák a gazdiknak, hogy nem egy „kis emberrel” élnek együtt, hanem egy olyan élőlénnyel, amelynek a mienkétől teljesen más az emésztőrendszeri felépítése, az egyes táplálóanyagok iránti igénye és szükséglete. Az ember mindenevő, a kutya és főleg a macska húsevő. Más a fehérje, a szénhidrát, a zsír és az emészthető nyersrost igényük. Bizonyos vitaminok számukra nem esszenciálisak (például C-vitamint szervezetük előállítja, nincs szükségük rá), másokra viszont sokkal nagyobb igényük van (például macskának karnitin, taurin). Ezt a másfajta igényt és szükségletet legegyszerűbben jó minőségű tápok etetésével tudjuk biztosítani.

Hogy társállataink helytelen táplálása mennyire időszerű kérdés, azt az is bizonyítja, hogy évről-évre nő a táplálkozással összefüggésbe hozható civilizációs betegségben (elhízott, szív-, vese- és cukorbeteg, fogkő) szenvedő kutyák és macskák száma. Az egyre jobb minőségű tápok megjelenése ellenére, még mindig sok az olyan tulajdonos, aki nem tartja be a szakember által javasoltakat. Az évekig tartó helytelen táplálkozás kedvenceink esetében is megbosszulja magát, a kialakult betegségek kezelése sok fáradtságba és pénzbe kerül, egyszerűbb az időben elkezdett megelőzés.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar