Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Hány élete van a egy macskának?A mai napon egy köhögő, tüsszögő kismacskát hoztak állatkórházunkba. Gazdája elcsodálkozott, amikor megtudta, hogy súlyos vírusos fertőzése van. A macskáknak kilenc élete van – mondta, eddig nem is sejtette, hogy ilyesmi létezik. Ez a párbeszéd és ez a helyzet naponta lejátszódik praxisunkban.

Nagyon fontosnak érzem, hogy a macskák egészségvédelméről írjak. Sok macska betegszik meg, és pusztul el vírusos fertőző betegségek miatt. Ezek nagyobb része vakcinázással megelőzhető lenne.

Talán a leggyakoribb a macskanátha. Kötőhártya-gyulladás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés a tünete. Ennek a betegségnek a hátterében többféle vírus egyidejű fertőzése áll. Jelen tudásunk szerint herpesz, calici és parvovírus okozza. Antibiotikumos kezelésre általában javul, vannak azonban makacs, nem gyógyuló esetek, melyeknek hátterében más vírusos fertőzés (leukózis, fertőző hashártyagyulladás, macska AIDS) állhat.

A macskák leukózisa igen elterjedt és veszélyes megbetegedés. Rengeteg macska emiatt pusztul el. Főleg a sokat verekedő kandúrok veszélyeztetettek. A vírushordozók évekig tünetmentesek lehetnek, közben fertőzve az egészséges állatokat. A kórokozó a vérképző rendszert, az immunrendszert károsítja, daganatok képződnek, erős vérszegénységgel jár, az állat fogékony más fertőző betegségekre. Nem gyógyítható, a már tüneteket mutató egyedek maximum pár hónapig élnek. Ezek a betegségek csak a macskák betegségei. Más fajokat, kutyát, embert nem betegítenek meg.

A macskanátha és a leukózis védőoltással megelőzhető. Ajánlott még a veszettség elleni oltás is, de macskáknál ez nem kötelező. Kölyökmacskáknak 8-9 hetes kortól adott oltási sorozattal és évenkénti ismétléssel megfelelő immunitás biztosítható. Kutyákhoz hasonlóan itt is fontos a rendszeres (3-4 havonta végzett) féreghajtás, tablettás, vagy pasztás készítménnyel, mivel ezek a paraziták emberre is veszélyesek lehetnek.

Nagyon érdekes adat, hogy az ivartalanított kandúrok átlagéletkora (9-10 év) messze hosszabb, mint a nem ivartalanított társaiké (5-6 év). Nem verekszenek, nem csavarognak, nem üti el őket az autó, nem szedik össze társaiktól a fertőző betegségeket. A nőstények ivartanítása a felesleges szaporulat megelőzésére nyomatékosan ajánlott, lakásban tartott cicáknál az ivarzás tünetei is nagyon kellemetlenek. Nem igaz az a gyakran hallott tévhit, hogy egyszer szülnie kell az állatnak, ezzel szemben a műtét megelőzi, vagy nagyon csökkenti az időskori „nőgyógyászati” problémákat (gennyes méhgyulladás, emlődaganat). Az ivartalanítás 6 hónapos kor után már elvégezhető.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar