Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Gyakori kutya és macskaetetési hibákHáztartási ételmaradék spontán, nem receptúraszerű etetése esetén, ügyelni kell arra, hogy a hús (izom) nem tartalmaz elegendő kalciumot és jódot. A színhús-etetési szindróma csontritkulást, pajzsmirigy alulműködést eredményez. Ha lehet, soha ne etessük kutyánkat csak színhússal. Nyers hús etetésekor nagy a parazitás fertőződés veszélye, nyers sertéshús az Aujeszky-kór (álveszettség), nyers baromfihús etetése pedig a szalmonellózis miatt tilos. Nyers hal etetése B1-vitaminhiányt okozhat, mely idegrendszeri tüneteket jár. Sok csont etetése székrekedést okoz, a csont nem kutyaeledel, ha lehet, ne adjunk állatunknak.

Nyers máj etetése hasmenésre, és főleg macskáknál hozzászokásra hajlamosít. Sok macska ilyenkor másféle ételt nem is fogad el. Az egyoldalú táplálás eredménye A-vitamin túladagolás, a nyaki gerinccsigolyák súlyos elmeszesedése. A tojástermékek kiváló tápláló hatásúak, de nyersen adva szintén a szalmonellózis veszélyét hordozzák. A tej laktóz (tejcukor) tartalma sok felnőtt állat számára emészthetetlen ezért hasmenésre hajlamosít, sőt a tej ételallergiát is okozhat. Ne adjunk tejet kutyánknak, még a macskánknak se.

Gabonaféléket és zöldségeket csak főtt állapotban szabad adni, még így is sokkal kevésbé tudják megemészteni a kutyák, mivel húsevők. Hüvelyes magvakat, bélgázképző hatásuk miatt, nem célszerű használni.

A kutya és macskatápok etetésénél friss ivóvízről mindig gondoskodni kell. A száraz tápok vízben, vagy tejben való elkeverése nem előnyös, mert a falánk állat kellő rágás nélkül nyeli le a falatot, ami emésztési problémákhoz vezethet. A vízzel vagy tejjel kevert tápok könnyen romlanak, és hasmenést okozhatnak. Tápok etetésekor mindig ügyeljünk a csomagoláson lévő adagolási táblázatra. Korlátlan mennyiségben etetve fiatal állatoknál növekedési zavar, súlyos izületi problémák lépnek fel, míg a felnőtt egyedek elhíznak.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar