Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Fürdetés, karomvágás, bűzmirigy kinyomásMilyen gyakran fürösszük kutyánkat? Az állatorvos válasza erre a kérdésre: minél ritkábban, ne sűrűbben, mint két hónap. Ugyanis a kutyák bőre is védő zsírréteget tartalmaz, ami nagyon fontos. A túlzásba vitt samponos fürdetéssel feloldhatjuk ezt a zsírköpenyt, az állat bőre száraz, korpázó, viszkető lesz. Használjunk kutyasampont, az emberi szerek túl erősek, szintén száríthatják a kutyabőrt. Gyakori kérdés még, hogy mikor lehet először megfürdetni a kölyökkutyát? Nos nincs ilyen szabály, fontos, hogy ne két hónapnál gyakrabban tegyük azt, valamint használjunk kölyöksampont.

A keveset mozgó idősebb, vagy nem sétáltatott ebeknek megnőhet a karma. Ez olyan extrém hosszt is elérhet, hogy az állatot mozgásában akadályozza. A túl hosszú karmot legtöbbször állatorvos, vagy kutyakozmetikus vágja le, de bátrabb gazdák maguk is vállalkozhatnak rá. Megfelelő karomvágó kutyás boltokban, állatpatikában beszerezhető. A művelet során vigyázzunk, hogy az erekkel dúsan átszőtt irha részt ne sértsük meg. Világos karom esetén ez könnyebb, a rózsaszín részbe nem szabad belevágni. Nehezebb a helyzet, ha sötét, pigmentált a karom. Ilyenkor az ujj elszarusodott, alsó talprészének síkjában, vagy az alatt végzett vágás a jó. Ha mégis megsértjük az irha részt, nyomjunk vattagombócot a vérző karomra, pár perc alatt el szokott állni. Különösen figyeljünk, ha kedvencünknek „farkaskörme” van. Ez a hátsó végtagon a másik négy ujj felett a belső oldalon található. Az ilyen karom nem ér le a földre, nem kopik, időről időre le kell vágni. Ha nagyon sok gondot okoz ez a plusz ujj, benő, beszakad, műtétileg távolítjuk el.

A legtöbb gazda nem is tudja mi az a bűzmirigy. Amíg a kutyának nincs vele problémája, nem is kell bántani. Ha viszont az eb feltűnően sokat csúszkál a fenekén (szánkázik), ki kell nyomni a mirigyet. Ezt is leggyakrabban állatorvos, vagy kutyakozmetikus teszi meg, de vannak gazdák, akik maguk végzik. Vattagombócot kézbe fogva, kívülről finoman megnyomjuk a végbél két oldalát. Hogy milyen gyakran van szükség a bűzmirigy kinyomására egyedi, ki kell tapasztalni.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar