Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
allatkorhaz@upcmail.hu


Állatorvosi tanácsok

Fogas kérdések

Csakúgy, mint az emberek esetében, kutyáinknak és macskáinknak is megfelelő szájhigiéniára van szükségük, hogy fogaik és ínyük egészséges maradjon.

Kétéves korban a kutyák 80%-a már fogköves. Alapvetően civilizációs betegség, oka a rágáshiány, a puha eleség. A probléma a fogakon kialakuló lepedékréteggel kezdődik. A lepedék baktériumok hatására fogkővé alakul. A növekvő fogkő állandó és fájdalmas ínygyulladást okoz, ami később a fogmederre is kiterjed. A fogakat támasztó struktúra károsodik, végül a fog meglazul, kihullik. A jelenlévő baktériumok felelősek a rossz szájszag kialakulásáért, ezenfelül a baktériumok a véráramba  kerülve létfontosságú szervekbe – szív, máj, vese – juthatnak el.

A kialakult fogkövet állatkórházunkban ultrahangos készülékkel szedjük le, súlyos esetben a meglazult fogakat kihúzzuk. Fontos a megelőzés, száraz tápot kapjon a kutya, rágjon minél többet, használjunk rágó szalagokat, rudakat, de csontot ne. Patikánkban kapható kutyafogkefe és csirkés ízű kutyafogkrém is. Főleg a fogkőre nagyon hajlamos kistestű kutyusokat érdemes rászoktatni a fogmosásra.

Már a leendő kedvenc megvásárlásakor oda kell figyelni annak fogazatára. Gyakoriak ugyanis a fogállási rendellenességek. Normál esetben a felső fogsor éppen megelőzi az alsót. Az ettől eltérő fogazat csak bizonyos rövid arcorrú fajtáknál megengedett. Ha tenyészkutyát vásárolunk feltétlenül vizsgáljuk meg a fogzáródást is. Más kutyáknál ez nem olyan lényeges, mivel az elváltozás egészségügyi problémát általában nem okoz.

Az ebek tejfogaikat hat hónapos korra cserélik maradó fogakra. Főleg kistestű fajtákra jellemző, hogy ez nem történik meg teljesen. Néhány tejfog, főleg a szemfogak helyükön maradhatnak. A két egymáshoz közeli szemfog között étel pang, a fogak megromlanak. Ezért a bennmaradt tejfogakat el kell távolítani.
Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar