Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Fogas kérdésekFOG- ÉS SZÁJÁPOLÁS

 

  • Csakúgy, mint az emberek esetében, kutyáinknak és macskáinknak is megfelelő szájhigiéniára van szükségük, hogy fogaik és ínyük egészséges maradjon.

 

  • Az ebek tejfogaikat hat hónapos korra cserélik maradó fogakra. Főleg kistestű fajtákra jellemző, hogy ez nem történik meg teljesen. Néhány tejfog, főleg a szemfogak helyükön maradhatnak. A két egymáshoz közeli szemfog között étel pang, a fogak megromlanak. Ezért a bennmaradt tejfogakat el kell távolítani.

 

  • Már a leendő kedvenc megvásárlásakor oda kell figyelni annak fogazatára. Gyakoriak ugyanis a fogállási rendellenességek. Normál esetben a felső fogsor éppen megelőzi az alsót. Az ettől eltérő fogazat csak bizonyos rövid arcorrú fajtáknál megengedett. Ha tenyészkutyát vásárolunk feltétlenül vizsgáljuk meg a fogzáródást is. Más kutyáknál ez nem olyan lényeges, mivel az elváltozás egészségügyi problémát általában nem okoz.

 

  • Kétéves korban a kutyák 80%-a már fogköves. Alapvetően civilizációs betegség, oka a rágáshiány, a puha eleség. A probléma a fogakon kialakuló lepedékréteggel kezdődik. A lepedék baktériumok hatására fogkővé alakul. A növekvő fogkő állandó és fájdalmas ínygyulladást okoz, ami később a fogmederre is kiterjed. A fogakat támasztó struktúra károsodik, végül a fog meglazul, kihullik. A jelenlévő baktériumok felelősek a rossz szájszag kialakulásáért, ezenfelül a baktériumok a véráramba  kerülve létfontosságú szervekbe – szív, máj, vese – juthatnak el.

 

  • A kialakult fogkövet állatkórházunkban ultrahangos készülékkel szedjük le, súlyos esetben a meglazult fogakat kihúzzuk. Fontos a megelőzés, száraz tápot kapjon a kutya, rágjon minél többet, használjunk rágó szalagokat, rudakat, de csontot lehetőleg ne.
  • Patikánkban különböző termékek közül választhatnak, melyek kiválóan alkalmasak a probléma megelőzésére:

 

Hill’s t/d gyógytáp

Dentisept paszta

Dentizahn rágószalag

Aquadent szájvíz

 

 

 


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar