Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Érzékeny fajták: a spánielVannak kutyafajták, melyek örökletes hátterű betegségeinek száma nagy.

Az ilyen kutyák gazdáinak jóval gyakrabban kell felkeresnie az állatorvost az újabb és újabb problémák miatt. Az egyik tipikus állatorvos-látogató fajta a spániel.

Szegény spánielek egyik igen gyakori gondja a toklász. Ez az egérárpa nevű gyomnövény termése, májustól augusztusig fúródik a spánielek ujjai közé és fülébe, makacs gyulladást okozva. Védekezésül nyírjuk az ujjak közötti szőrt rövidre, tegyünk séta előtt a fülbe vattatampont, vizsgáljuk át séta után a kutyát.

Nagyon érzékeny pontja a spánieleknek a fül. A hosszú hallójárat és a lelógó nagy fül komoly hajlamosító tényező. Ezek a kutyák sokszor szenvednek makacs, nehezen gyógyuló hallójárat gyulladástól. Ez mindig állatorvosi kezelést igényel.

Jellegzetes spániel betegség az úgynevezett ajkredő-gyulladás. Kétoldalt az ajakszél melletti bőrredők a pangó nyáltól és ételmaradéktól begyulladnak. Igen büdös lesz ettől a kutya, szag alapján meg lehet találni a lakásban. A gyógyszeres kezelés általában eredménytelen, kétoldali ajakplasztika műtét a végleges megoldás.

Egyes vérvonalakban gyakran megjelenik a beteges agresszivitás. Sajnos a spánieleknél mi is sűrűn tapasztaljuk, hogy a támadó magatartás sokszor megmagyarázhatatlan okból és időben a család egyes tagjai ellen irányul. Az ilyen kutyák gazdái félnek saját állatuktól. Ez a fajta vezeti az amerikai harapási statisztikákat.

Általában ötéves kor alatt jelentkezhet spánieleknél a veseelégtelenség. Kezdeti tünete a sok vízivás és sok vizelés, majd fokozatos lesoványodás. Ultrahangon kicsi, fejletlen veséket látunk. Gyógyíthatatlan betegség, korai fázisban vérvizsgálattal, ultrahanggal elcsípett esetekben diétás táppal, gyógyszerekkel meghosszabbíthatjuk a túlélést. Művese kezelés Magyarországon állatok részére sajnos nincs, veseátültetés is csak kísérleti jelleggel történt.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar