Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Élősködők a házi kedvencekbenEgyetemünk egyik ötödéves hallgatója a szombathelyi kutyák parazitológiai helyzetének felmérését választotta diplomamunka témának. Neki szeretnénk segíteni ezzel a cikkel.

Az állatról emberre terjedő betegségek közül gyakoriságukkal kiemelkednek a különféle bélférgek. Városi környezetben is széles körben elterjedtek, ravasz fejlődésmenetüknek köszönhetően, a nem rendszeresen kezelt ebekben is újra és újra előfordulhatnak. Az állattartók aggodalma tehát jogos, de van néhány tévhit és félreértés, amit szeretnénk szétoszlatni.

Az átlag gazda azt gondolja, ha nem látszik féreg az ürülékben, egészséges az állat. A valóságban csak igen súlyos fertőzés esetén van spontán féregürülés. Szabad szemmel ilyenkor hosszúkás (orsóféreg), vagy uborkamagszerű (galandféreg) képletek látszanak. Enyhébb fertőzéskor nem látszik semmi.

Férgesség jele lehet az úgynevezett „szánkázás”, amikor a kutya fenekén csúszkál. De ez utalhat bűzmirigy-gyulladásra, vagy végbél ekcémára is. A súlyosan beteg kölyköknek körte alakú nagy hasuk látszik, remegnek, görcseik vannak. A szuka kutyák szervezetében lévő orsóféreg lárvák vemhesség alatt a méhlepényen keresztül, majd a tejjel is a magzatokba jutnak. A kölykök nagyobb része fertőzött! Igen fontos a 2, 4 és 6 hetes korban végzett féregtelenítés, ilyenkor az anyát is kezeljük.

Az alternatív szerek, pl. fokhagyma nem alkalmasak a férgesség kezelésére. Használjunk széles spektrumú állatgyógyászati szereket. Ezek teljesen ártalmatlanok, nem okoznak hasmenést, a gazdaszervezetre nem hatnak, csak a férgeket pusztítják el. Sokkal hatékonyabbak, mint a humán tabletták, mivel többféle hatóanyagot is tartalmaznak.

Évente egyszer, a veszettségelleni oltással egy időben kötelező a féregtelenítés, de ajánlott a 3 havonta végzett kezelés, macskáknál is. A féregűző beadása utáni napokban gyűjtsük és távolítsuk el a bélsarat

Fontos a kutyázás utáni kézmosás, az ürülék rendszeres eltakarítása. Ne adjunk nyers húst az ebnek. Kerüljük kutyával a játszótereket, homokozókat!

A cikk megjelenése után, az első 100 érdeklődő kutyájának ingyenes bélsárvizsgálatot végzünk. A mintákat zárt edényben lehet leadni állatkórházunkban, kockacukornyi mennyiség elegendő.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar