Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Ebcsont beforrSajnos ez a mondás csak nagyon ritkán igaz. A megnövekedett autóforgalommal járó gyakori gázolások, valamint a sok kutyaharapás miatt rengeteg csonttörést látunk el.

Csak a viszonylag ritka, úgynevezett zöldgally törésnél (fiatal állatok lágy csontja egy zöld gallyhoz hasonlóan megroppan, de nem mozdulnak el a törtvégek) jöhet szóba, hogy a természetre bízva gyógyulni hagyjuk.

Szintén ritka a sínes merevkötés, csak térd és könyök alatti nagy önstabilitással bíró, egyszerű töréseknél alkalmazhatjuk, de nagy a veszélye, hogy törési betegség alakul ki, és a végtag többé nem használható, vagy deformált lesz.

Ezért a kutyák és macskák csonttörései általában műtéti úton kezelendők. Az eltört csontvégeket fém implantátumokkal, lemezzel és csavarokkal, vagy a csontvelőben haladó velőűrszegekkel rögzítjük. A műtét jóval bonyolultabb és drágább, mint a merevkötés, mégis legtöbbször ez a helyes választás.

A nagy apparátust, speciális műszerezettséget, különleges szaktudást igénylő csontműtéteket kevés helyen végzik az országban, ezek egyike – Vas megyében egyedüliként­  - Állatkórházunk. Csontsebészünk, dr. Peresztegi Attila 1997 óta műti a törött lábú kutyusokat és cicákat, klinikus szakállatorvos, a Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar