Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Az epliepsziaSokan esetleg csodálkoznak, mit keres egy ilyen cím az állatorvosi rovatban. Az állattartók egy része már sajnos kevésbé lepődik meg, mivel ez egy viszonylag gyakori betegség ebeknél. A mai ügyeletemben például három kutyus jelentkezett epilepsziás tünetekkel. Vannak fajták, melyek erősen érintettek, kiemelném a tacskót, az uszkárokat, a német juhászt és saját megfigyelésem alapján a magyar vizslát. Az is nagyon érdekes, hogy néha hetekig egy beteget sem látunk, majd néhány nap alatt több epilepsziást is kezelünk, tehát az időjárási frontoknak lehet bizonyos hatása.

A betegség oka nem ismert, a görcsroham közvetlen okaként az agyvelő rendellenes gócaiból időnként kisugárzó, kóros ingerülethullámokat lehet megjelölni. A rohamot megelőzően az állat nyugtalan, remeg, bevizelhet, néha azonban minden előzmény nélkül kezdődik az epilepsziás görcs. A roham időtartama jellemzően 1-5 percnyi. A kutya fejét hátrafeszítve, az oldalán fekszik, néha a végtagok futómozgásszerű, heves rángásai láthatók. Az esetek nagy részében a beteg tudatát elveszti, szólításra nem reagál. A görcsroham végeztével a kutya percek alatt rendbejön, tünetmentessé válik. A látványos idegrendszeri tünetek után percekkel, már egy látszólag egészséges állatot figyelhetünk meg.

Ha ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz. A rohamok megelőzésére többféle humán készítményt használhatunk, érdekes módon a modernebb embergyógyszerek kutyáknál nem alkalmazhatóak, mivel az állati szervezetben 1-2 óra alatt lebomlanak. A szokásos szerek az esetek kétharmadában hatékonyak, mellékhatásuk csekély. Érdemes naptárt is vezetni a rohamokról, ha a rohamsűrűség egy hónapnál ritkább, nem kell gyógyszeresen kezelni. A görcsroham során törekedjünk arra, hogy az állat ne sérüljön meg, masszírozni, vízzel leönteni, véleményem szerint, felesleges.Csatolt fájl(ok)Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar