Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

Allergia kedvenceinknél ALLERGIA

 

 • A kutya és macska allergiás megbetegedése eléri az emberekével azonos gyakoriságot, azaz az összpopuláció 10%-át. Igen nagy szükség van tehát arra, hogy megismerjük és felismerjük a kutya, macska allergia tüneteit és szükség esetén állatorvoshoz forduljunk. Fontos különbség, hogy míg az emberek általában légúti vagy emésztőszervi tüneteket mutatnak, addig a kutya macska allergia során szinte kivétel nélkül bőrtüneteket tapasztalunk!

 

 • A kutya macska allergia leggyakrabban az ún. belégzési allergia (atópia) körébe tartozik, ebben az esetben a belégzés során jut a szervezetbe az allergén. A táplálékallergia (amelyet sok gazdi egymást között “csirkeallergia” néven emleget) ennél jóval ritkábban fordul elő, az összes allergiás eset mindössze 10-25%-a.

 

 

 • Fontos megemlíteni, hogy a legújabb kutatások szerint az eleségallergia és az atópia nem két különálló betegség, ún. küszöbjelenségről van szó. Ez azt jelenti, hogy az arra hajlamos egyedben a különböző allergének sokszor nem külön-külön, hanem összeadódva, egy „küszöbszintet” elérve fogják kiváltani robbanásszerűen a tüneteket. Gyakorlatban a diagnózis felállítása során lépésről lépésre haladunk és megpróbáljuk a kétfajta érzékenység közül megtalálni, hogy az adott állatnál melyik a vezető tényező.

 

Táplálékallergia

 

 • Gyakoriság

 

A legújabb kutatási eredmények alapján a leggyakrabban allergiát okozó fehérjeforrások kutya esetében sorrendben a következők: marha, csirke, tejtermék, tojás, macska esetében hal, tejtermék, marha, csirke.

 

Glutén, illetve gabonaérzékenység rendkívül ritkán figyelhető meg (kb. 1000 esetből 1).

A kutyák (a macskákkal ellentétben) nem kizárólag húsevő állatok, rost- illetve szénhidrátszükségletük nem elhanyagolható! Kerüljük az olyan termékeket, melyek 100% hústartalommal reklámozzák magukat, a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükség van szénhidrátra, rostra, egyéb növényi eredetű összetevőkre, a kizárólagos húsetetés egészségügyi gondokat okozhat!

 

 

 

 • Tünetek

 

 • Legjellegzetesebb tünet az erőteljes viszketés, állandó vakarózás, ami egész éven át tart (nem szezonális). A vakarózás és a következményesen megjelenő bőrtünetek legjellemzőbb előfordulási helyei: lábvégek, ujjak közötti terület, pofa, hónalj és lágyéktájék, később a másodlagos bakteriális illetve gombás fertőződés miatt bőrgennyesedés (pyoderma) illetve a faggyúmirigyek váladékának túltermelődése (seborrhea) fordulhat elő, amely utóbbi a bőrnek jellegzetes avas szagot kölcsönöz. Az állandó vakarás, nyaldosás miatt a szőr sokszor kihullik, szőrhiány (alopécia) jön létre vagy vörösesre színeződik (hiperpigmentáció).

 

 

 • Nagyon gyakran egy- vagy kétoldali fülgyulladás illetve bűzmirigyproblémák kísérik a bőrtüneteket. Ezen kívül az esetek 10-30%-ában gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Ezek hányás, hasmenés, felfúvódás, hasi fájdalom lehetnek.

 

 

 

 • Diagnosztika és kezelés

 

 • A táplálékallergia kimutatására és kezelésére nem létezik megbízható teszt! Megoldása az élethosszig tartó diétás táplálás!

 

 • A HIPOALLERGÉN (ELIMINÁCIÓS) DIÉTA

 

Lényege, hogy az állattal a diéta megkezdésének napjától KIZÁRÓLAGOSAN egy fehérje (amellyel a beteg még nem találkozott, pl ló, kecske, rovar), jobb esetben hidrolizált fehérje etethető (enzimatikus úton lebontott fehérjemolekula, melyet a szervezet már nem ismer fel, így nem reagál rá allergénként).

 

 • Szerencsére ma már forgalomban vannak olyan speciális állatorvosi diétás tápok, amelyek szintén alkalmasak a fenti célra. (Hill’s z/d, Royal C. Anallergenic,) Ezek teljesen mentesek minden potenciális allergiát kiváltó összetevőtől. Ilyen megbízható gyógytápok receptkötelesek és csakis állatpatikában vagy állatorvosi rendelőkben vásárolhatók. Az egyéb, kereskedelmi forgalomban is elérhető tápok NEM alkalmasak hipoallergén diétára! Fontos megérteni, hogy a diétának csak „kizárólagos” formában van értelme, tehát semmi más, semmilyen mennyiségben nem adható, azaz rágócsontok, fogtisztítók, ízesített tabletták sem. A család minden tagjának meg kell tiltani az asztal mellől adagolt jutalomfalatokat (kolbász, párizsi, keksz stb.).

 

 • Eleségallergia fennállása esetén a hipoallergén diéta hatására a tünetek kb. 2-4 hét alatt kezdenek enyhülni, de lehet, hogy csak 12 hét (3 hónap!) esetén múlnak el maradéktalanul. Ezért a diétát minimum 6-12 héten át kell folytatni ahhoz, hogy következtetést lehessen levonni belőle. Fontos tudnivaló, hogy a táplálékallergia diagnosztikájában az ellenanyagokat vérből kimutató tesztek mindez idáig nem váltak be, megbízhatóságuk szakirodalmi adatok szerint nem bizonyított. Ezért az egyetlen biztos útja a diagnózis felállításnak a fent leírt eliminációs diéta. Amennyiben a diéta nem hoz enyhülést vagy csak részlegesen javulnak a bőrtünetek, akkor javasolt elvégeztetni az ún. atópia-tesztet.

 

 

 

Belégzési allergia (atópia)

 

 

 

 

 • Belégzési allergiának vagy más néven atópiának nevezzük azt az örökletes allergiás hajlamot, amelynek következtében az immunrendszer bizonyos belégzéssel a szervezetbe kerülő anyagokra kórosan fokozott választ ad. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. Macska, kutya belégzési allergia esetén a leggyakoribb allergének a házi poratkák, (emberi, kutya-, macska-, toll- illetve gyapjú- hámképletek), a pollenek (pázsitfűfélék, gyomnövények, fák virágpora) és a bolhanyál. Mivel ezek az allergének a környezetből jutnak az állat szervezetébe, a betegséget környezeti allergiának is nevezik.

 

 

 

 

 

 • Tünetek

 

 • Akárcsak eleségallergiánál, vezető tünet itt is az erőteljes viszketés és vakarózás, ami virágpor-allergia esetén csak tavasztól őszig jelentkezik (szezonálisan), de pl.: emberi hámképlet vagy házi poratka-túlérzékenység esetén egész éven át tart (aszezonális). A bőrtünetek típusai és megjelenési helyei teljesen azonosak a táplálékallergiánál előfordulókkal. Fülgyulladás a betegség 40-60%-ában kialakul ki, a betegek kis hányadában (5-10 %) kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, köhögés is előfordulhat.

 

 

 

 

 • Diagnosztika és kezelés

 

 

 

 • A belégzési allergia kimutatására létezik megbízható vérteszt, mely során a vérben megjelenő ellenanyagokat mutatjuk ki a különféle belégzési allergénekkel szemben.

 

 • ASIT: ALLERGÉN-SPECIFIKUS IMMUNTERÁPIA

 

Az immunterápia lényege, hogy azokat az allergéneket, amelyekre a vérteszt alapján az állat túlérzékenynek bizonyult, hosszú időn keresztül, egyre nagyobb mennyiségben adagoljuk, és így az immunrendszer egyre fokozódó válasza lassan kimerülhet. Ez azt jelenti, hogy az adott allergénnel szemben alakítunk ki egy „ellenérzékenyítést” (hiposzenzibilizálás, deszenzibilizálás).

 

 • Ez a kezelés az egyedüli ma ismert módszer, ami nem csupán tüneti kezelés, hanem oki terápia, valódi gyógyulásra adhat esélyt, a kiváltó okot szünteti meg. Előnye, hogy hosszú távon is mellékhatások nélkül alkalmazható. A módszer hatékonysága 70-80 %. Működési elvéből adódóan fokozatosan hoz eredményt, általában 1-2 hónap elteltével jelentkezik javulás.

 

 • Az allergéneket tartalmazó oldatot bőr alá adott injekcióként juttatjuk a szervezetbe. Az injekciós kezelés szabályszerűen élethosszig folytatandó, de a gyakorlati tapasztalatok szerint sok esetben 1-2 évi kezelés után meg lehet próbálni az elhagyást.

 

 

 

 

 

Egyéb kezelési módszerek, tanácsok

 

 • Ahogy az elején már említettük, a két típusú allergia összefügg, gyakran együtt jelentkeznek, egymást erősíthetik, a tünetek megegyezhetnek és összeadódhatnak, így a tüneti kezelések általában mindkét típusú allergia esetén alkalmazhatóak a tünetek enyhítése érdekében.

 

 • Injekciós készítmények

 

 

 • Monoklonális ellenanyag (Cytopoint injekció)

A tünetek szinteazonnal, pár óra alatt csökkennek. A kezelés havonta egyszer, injekciós formában történik, hosszú távon is alkalmazható, mellékhatás nincs. Szezonális allergia esetén korlátozható az adott időszakra.

 

 • Szteroidok

Hosszú távon rendkívül sok és súlyos mellékhatással rendelkezik, alkalmi használata megfelelő lehet a tünetek azonnali enyhítésére. Alkalmazása után 2 hónapig nem végezhető allergiateszt!

 

 • Orális (szájon át beadható) készítmények

 

 

 • Apoquel Tabletta

Viszonylag gyorsan enyhíti a kellemetlen tüneteket, általában mellékhatások nélkül. Eleinte naponta kétszer, majd két hét után naponta egyszer kell szájon át beadni, etetéstől függetlenül.

 

 • Ciklosporin folyadék

Az immunrendszer kóros működését korlátozó immunszupresszív szer. Alkalmazása általában mellékhatásoktól mentes, eleinte naponta, etetéssel összekötve szájon át adandó. Hatását viszonylag lassan, pár hét alatt fejti ki.

 

 

 

 

 

 • Eliminációs diéta

 

A diétás tápokban lévő összetevők segítik helyrehozni a károsodott bőr barrier funkcióját, táplálják, erősítik a szőrt, bőrt, így bármiféle bőrproblémával járó allergiás megbetegedés esetén hasznosak lehetnek. A bennük jelenlévő telítetlen zsírsavak (omega-3, omega-6) enyhítik a bőr gyulladását és a viszketésérzetet, erősítik, fényessé teszik a szőrzetet. Ezeket a gyógytápokat (esetleg különböző táplálék kiegészítőket) érdemes minden kezeléssel együtt alkalmazni.

 

 

 • Külső élősködők elleni védelem

 

A belégzési allergiában szenvedő kutyák jelentős része egyidejűleg a bolha nyálában jelen lévő anyagokra is túlérzékenységet mutat. Bolhanyál-allergia esetén egyetlen bolhacsípés is erős viszketés-érzetet vált ki, ezért különösen fontos, hogy a helyes bolhairtás alapszabályait betartsuk. Egész éven át, az összes együtt tartott vagy egymással érintkező állatot egyszerre kell külső élősködők ellen kezelni. Jelenleg a leghatékonyabb készítmények tablettás formában érhetőek el, melyeket 3 havonta (Bravecto) vagy havonta (Simparica, Nexgard) kell ismételni.

 

 • Rendszeres állatorvosi felügyelet

 

Az allergiás állatoknál gyakran alakul ki bűzmirigy- és fülgyulladás. A bűzmirigyváladék felgyülemlése, pangása és a fül gyulladása hozzájárulhat a viszketéses tünetek súlyosbodásához. Emiatt allergiás kutyák esetében mindig fokozottan figyelni kell ezekre, esetleg gyakoribb állatorvosi kontroll javasolt. (bűzmirigy kiürítése, fültisztítás, fülcsepp)

 

 • Külső kezelés

 

Enyhébb tüneteknél átmeneti megoldást jelenthet a hipoallergén állatorvosi gyógysamponokkal való rendszeres fürdetés (átlagos samponokkal nem!), gyulladáscsökkentő és egyéb hatóanyagokat tartalmazó kenőcsök, sprayk használata.

 

 

 

 


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar