Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

A vadászgörény egészségvédelmeEzek a rendkívül mozgékony és vidám jószágok manapság egyre inkább elterjedt hobbiállatokká váltak. Tapasztalataink szerint a gazdik egy jó része viszont nincs tisztában ezen állatfaj igényeivel, viselkedési normáival és betegségeivel.

Mint minden állatfajnál nagyon fontos a megelőzés. Ide tartozik a megfelelő táplálkozás, vitamin bevitel, tartás, védőoltások valamint a külső és belső élősködők elleni védekezés.

Mivel ezek a kis állatok ragadozók, fontos, hogy táplálékuk 80%-át színhús tegye ki (csirke és pulyka hús, csirke máj, szív, nyak, marhahús, stb.).  Emellett kaphatnak még száraz görény tápot, kis mértékben zöldségféléket (kivéve hüvelyes növények, mert azok héja bélelzáródást okozhat), kevés gyümölcsöt (kivéve a citrusféléket), főtt halat, főtt tojást, sajtot.

Táplálékukat kiegészíthetjük kalciumpótlókkal (elsősorban kiskorban), multivitaminokkal és szőroldó pasztával. Ezektől lesz kedvencünk egészséges és vidám.

Édességgel ne terheljük kedvencünk szervezetét, főleg a kakaós termékekkel (csokoládé) legyünk óvatosak, hiszen az már kis mértékben is mérgező! Tartózkodjunk a tej adásától is, mert az hasmenést okoz!

Kis állatunk életében a másik fontos tényező az elhelyezés. Biztonságuk érdekében – amikor nem vagyunk otthon - tartsuk kedvencünket egy vadászgörényeknek tervezett ketrecben. Ez azonban nem elégíti ki mozgásigényüket, ezért figyeljünk arra, hogy naponta többször játsszunk velük csipogók, plüssállatok, csörgőlabdák társaságában „görénybiztos” otthonunkban vagy sétáljunk a parkban.

Mit is jelent a „görénybiztos” otthon? Mivel a vadászgörény nagyon kíváncsi állat, felmászik mindenre, megnéz és megkóstol mindent. Figyeljünk arra, hogy környezetében ne tudjon leesni bútorokról, beszorulni szűk helyekre, mérgező anyagot enni vagy leverni tárgyakat, amiktől aztán megsérülhet. Ezen kívül fontos, hogy ne tudjon megrágni és lenyelni számára emészthetetlen dolgokat (gomb, cseresznyemag, fonál, elektromos vezeték, játékdarabkák, stb.), hiszen azok bélelzáródást okozhatnak, melybe kis kedvencünk akár bele is halhat.

Védőoltások közül a vadászgörények számára a veszettség oltás kötelező és az állatfaj szopornyica vírussal szembeni nagyfokú érzékenysége miatt erősen ajánlott ezen betegség ellen is védőoltásban részesíteni. Emellett fontos az állatok havonta történő féreghajtása és a külső élősködők (bolha és atkák) elleni védekezés megfelelő spot-on csepp készítményekkel.

Ugyancsak havonta ellenőrizzük kedvenceink hallójáratát. Ha abban fokozott váladékképződéssel találkozunk, tisztítsuk azt is rendszeresen. Valamint a körmök túlnövekedését is figyeljük. Ha ezt tapasztaljuk, vágjuk görényünk körmét.

Ha vadászgörényt szeretnénk tartani, tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy ez az állatfaj még nem vált kezes háziállattá. Mivel ragadozó, harapásról való leszoktatása sok türelmet igényel, nevelése lassú folyamat, amit következetes viselkedéssel lehet elérni. Ezért jól fontoljuk meg, ha emellett a bájos kis állat mellett döntünk, mert az édes maszk éles fogakat rejt.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar