Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

A macskák leukémiájaA macskatartók kisebb része tudja csak, hogy mennyi veszélyes és gyógyíthatatlan betegség fenyegeti kedvencét. A legtöbben nem hallottak még a macska leukémiáról, a macska AIDS-ről és a fertőző hashártyagyulladásról. A leggyakoribb és legragályosabb közülük a macska leukémia, szinte napi rendszerességgel diagnosztizáljuk.

A macska leukémiát vírus okozza. Elsősorban nyállal és orrváladékkal terjed, verekedéssel, közös etető- és itatóedények használatával adható át. Az állatok kisebb részében nem alakul ki betegség a vírus felvétele után, de az esetek többségében 4-6 hét után súlyos tüneteket tapasztalunk. Igen jellemző a láz, a súlyos vérszegénység, gyakran előfordul szájfekély, nyirokcsomó, lép, májduzzanat. A fertőzött macskák lefogynak, újra és újra megbetegszenek, elsősorban macskanáthában, de más fertőző betegség is gyakori. A vírus ugyanis teljesen legyengíti az immunrendszert.

 Oki terápia, a vírust megbízhatóan elpusztító szer nincs, csak tünetileg tudjuk kezelni. A legintenzívebb gyógyszeres ellátás ellenére a legtöbb leukémiás cica csak pár hétig, esetleg hónapig élhet még. Van viszont védőoltás a betegség ellen, minden kijáró macska vakcinázása indokolt, a kandúrokat heréltessük is! Az egyik kombinált oltóanyag, a szokásos betegségek mellett (macskanátha komplex, panleukopénia), tartalmazza a leukémia elleni komponenst is, ez a legpraktikusabb megoldás.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar