Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

A kutya vemhessége, ellés körüli teendők és tudnivalók.A kutya jellegzetesen kétszer ivarzó állat, tüzelése általában évente kora tavasszal és ősszel jelentkezik. Az első tüzelés 6-9 hónapos korban várható. Az ivarzás maga felosztható a 9 napos előivarzásra, az 5-8 napos ivarzásra és a két hónapos sárgatest fázisra. A szuka a kanok közeledését átlagosan a 10. naptól tűri el, ilyenkor lehet fedeztetni már, célszerű két nap múlva ismételni. Ajánlott a lánykutyát vinni a fiúhoz, aki a „hazai pályán” nagyobb önbizalommal viselkedik. Nem hátrány az sem, ha valamelyik fél kellő tapasztalattal rendelkezik. Az első fedeztetéssel két éves korig várjunk. Szükség esetén a tüszőrepedés időpontjának pontos meghatározására laboratóriumunkban vérből progeszteron hormonszintet mérünk, ha semmi sem sikerül mesterséges megtermékenyítést végzünk.

A vemhesség megállapítása a 20. naptól ultrahanggal történik, állatkórházunk új, felsőkategóriás készülékével még háromdimenziós képeket is készíthetünk a magzatokról. A nem kívánt vemhesség injekcióval megszüntethető a 28. napig. Szülés előtt 2-3 héttel féregtelenítsük a szukát. Etetésére a második hónapban kölyöktáp ajánlott, 20-40 %-kal megemelt adagban. A tüzelés előtt egy hónappal adott védőoltással nagyobb anyai immunitás alakítható ki.

A vemhesség kutyáknál átlagosan 63 napig tart. Szülés előtt az állat viselkedése megváltozik, nyugtalan lesz, vackot készít. Különösen jellegzetes, hogy a testhőmérséklet 1 °C-kal csökken, végbélben mérve 38-39 °C-ról 37 °C-ra csökken, ilyenkor általában már csak egy nap van hátra.

Szüléskor az előkészítő szakaszban elfolyik a magzatvíz. Ez áttetsző sárgás, vagy zöldesfekete lehet. Normál esetben az anyakutya letisztítja a megszülető kölyök magzatburkát, elrágja a köldökzsinórt és megeszi a méhlepényt. Ha valami nem sikerül neki, segítsünk. A méhlepény hasmenést okozhat, inkább vegyük el. Ha a magzatvíz elfolyásától számított négy órán belül nem történik semmi, vagy a kölykök közötti idő több 3-4 óránál, inkább szóljunk állatorvosnak. Ha kell, injekcióval indítjuk meg a szülést, vagy segítünk levezetni azt, végső esetben császármetszést hajtunk végre. Ha az összes kiskutya megszületett az anya megnyugszik, oldalára fekszik és hagyja szopni a kicsiket.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar