Széchenyi 2020

A Sajtóközleményt a "Tovább" gombra kattintva olvashatja el.

-

Elérhetőségek

Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely,
Bartók Béla Krt. 9/b
Telefon:
+36-94-310-034
E-mail:
info@allatkorhaz.com


Állatorvosi tanácsok

A kedvenceink körében előforduló gyakoribb daganatos betegségekről.A tíz éven felüli kutyák 45%-a múlik ki daganatok miatt. A borzasztóan magas arány miatt mindenképpen érdemes szót ejteni erről a kórcsoportról.

Daganatos betegségről beszélünk, amikor egyes sejtekben olyan genetikai változások következnek be, ami által kontroll nélküli szaporodóképességet és „örökifjú” létet nyernek, ezáltal nagytömegben szaporodva daganatot képeznek. A jóindulatú daganat növekszik, de nem szövi át a környező szöveteket, áttétet nem képez. A rosszindulatú daganat ezzel szemben átszövi a szomszédos szöveteket és áttétet képez.

A daganatos betegségek nem az ismeretlen és megoldatlan problémák tárházát jelentik – sok részletet ismerünk, nem a halál egyik megjelenési formája, egyes válfajai (egyre több) véglegesen gyógyíthatóak. Idejét múlt a „nincs mit tenni” fogalmazás és a „diagnosztizálni, majd elaltatni” módszer. Ez nem korszerű, túl egyszerű, nem orvosi attitűd. Nem igaz, hogy „rosszindulatú daganatot nem lehet műteni”, vagy, hogy „megbolygatva elrákosodik”. Ezért arra kérek minden állattartót, ha daganatra utaló jeleket tapasztal állatán, ne várjon hetekig, hónapokig. Keresse fel állatorvosát, érdeklődjön a lehetséges megoldásokról.

Leggyakoribbak a bőr és az emlő daganatok. Kezelésük általában sebészi. Az elsődleges cél a daganat teljes és maradéktalan eltávolítása. A jó és rosszindulatú daganatok elkülönítésére egyszerű klinikai vizsgálattal nincs lehetőség, a méret sem irányadó. Lényeges a minél pontosabb diagnózis – szövettani vizsgálattal - a sebészi terv kialakítása miatt. Nagyon fontos az előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat az áttétek kiszűrésére. Az állatgyógyászatban is terjed bizonyos daganatok esetén a kemo- és a sugárterápia.

Habár a legtöbb daganat kialakulása nem megelőzhető, figyelemre méltó, hogy az első tüzelés előtt végzett ivartalanítás az emlődaganat kialakulásának veszélyét igen erősen csökkenti. A későbbi műtét is; bár nem olyan mértékben, de csökkenti a veszélyt. Viszont azokban az állatokban, melyek hosszabb ideig a tüzelést elnyomó szert kaptak magas az emlődaganat aránya. Tehát jobb az ivartalanítás! Szintén nagyon magas ez a szám a többször álvemhes szukákban, náluk is javasolt a műtét.


Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Állatkórház - Magyar